Držková polievka z hlivy ustricovej

Recept pridal/a: Kristýna Petričková
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Držková polievka z hlivy ustricovej
Ingrediencie:

1 vanička hlivy ustricovej (hmotnosť 300g)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 biela paprika
1l zeleninového vývaru
repkový olej
2 lyžice paradajkového pretlaku
korenie – soľ, korenie, drvená rasca, 3 bobkové listy, 1 lyžička sladkej červenej papriky, 1 lyžička petržlenovej vňate (sušené alebo lepšie čerstvé)

Postup:
  • V hrnci na troške oleja necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridáme na prúžky nakrájanú bielu papriku. Spoločne restujeme do zozlatnutia cibule.
  • Prisypeme nadrobno nakrájaný cesnak. Premiešame.
  • Pridáme tri bobkové listy, pol lyžičky drvenej rasce a dve lyžice paradajkového pretlaku. Minútku restujeme.
  • Zasypeme jednou lyžičkou sladkej červenej papriky, premiešame a zalejeme litrom zeleninového vývaru.
  • Pridáme nakrájanú hlivu ustricovú (hlivu umyjeme, odkrojíme tuhé konce a nakrájame ju na širšie rezančeky). Privedieme do varu, potom stlmíme plameň a pod pokrievkou varíme 20 minút.
  • Na záver okoreníme a dosolíme podľa chuti.

Tip
Servírujeme s čerstvým chlebom. Polievku na tanieri posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou (ak nemáme čerstvú, posypeme sušenú).
Ak máte radi pikantnú, pridajte do základu nakrájanú čili papričku, popr. sušené chilli alebo pálivú papriku.

Počet porcií:
3 porcie
Doba prípravy:
45 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.