Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.
Deň vopred si namočíme cícer. Druhý deň ju iba prepláchneme, nevaríme ju. Rozmixujeme. Čerstvú repu olúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme nakrájanú cibuľu najemno, prelisovaný cesnak, ovsené vločky, trošku oleja a rozmixovaný … více
Batát ošúpeme a nakrájame na kocky. Rovnako tak ostatným zeleninu – mrkvu, cibuľu, červenú papriku. Strúčiky cesnaku len olúpeme a necháme vcelku. Všetko vložíme do misky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a … více
Zapneme si rúru na 180°. Tekvicu hokaido nelúpeme, iba ju umyjeme a prekrojíme napoly. Lyžicou vydlabeme mäkké vnútro a tekvicu rozkrájame aj so šupkou na kocky. Rozprestrieme na plech vyloženým papierom na … více
Toto jedlo sa skladá zo 4 komponentov, ktoré si postupne pripravíme. Začneme zemiakmi, ktoré nelúpeme, iba ich umyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a osolíme lyžičkou soli. Privedieme do varu, potom plameň … více
Zapneme rúru na 200°C. Zemiaky nelúpeme. Iba ich očistíme hrubou stranou čistej (novej) hubky na riad. Nakrájame na štvrtinky. Pokiaľ sú veľké, tak na osminky. Vložíme do studenej vody, osolíme 1 lyžičkou … více
Zemiaky umyjeme av šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky z vody vyberieme a necháme cez noc vychladiť. Druhý deň dáme do hrnca kapusty a zalejeme hrnčekom vody. Pridáme 1/2 lyžičky celej … více
Balíček krúp prepláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kedy sú krúpy tak akurát. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme. Na oleji opražíme nadrobno … více
Šampiňóny umyjeme a odstránime nohy. Prstom vydlabeme vnútro, aby nám vzniklo čo najviac miesta na náplň. Najlepšie šampiňóny na plnenie sú portobello, pretože ich klobúky sú veľké a pevné. Ale ak máte … více
Zostala vám doma ryža? Čo s ňou? Skúste tieto rýchle ryžové guličky. Ja do zvyšku ryže primiešali biele aj čierne sezamové semienka (pre zvýšenie bielkovín a zdravých tukov) a na dochutenie údenú … více
Fazuľu nechajte namočenú cez noc. Ráno rovnako namočte krúpy a pohánku. Potom jednotlivé suroviny uvarte. Ideálne každú zvlášť, aby si zachovali ideálnu konzistenciu. Medzitým si na oleji opražte cibuľu. Akonáhle budete mať … více
V hrnci na troške oleja necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na prúžky nakrájanú bielu papriku. Spoločne restujeme do zozlatnutia cibule. Prisypeme nadrobno nakrájaný cesnak. Premiešame. Pridáme tri bobkové listy, pol lyžičky … více
Poznáte rezance soba? Jedná sa o pohánkové “špagety”, populárne sú hlavne v Japonsku. Veľká škoda, že sú tak drahé. Uvarte ich podľa návodu na obale. Na omáčku budete potrebovať veľkú cibuľu a … více
Koření, sojovou omáčku, olej a horčici smícháme dohromady, přidáme protlačený nebo najemno nastrouhaný česnek a na plátky pokrájenou cibuli. Seitan nakrájíme na kostky nebo nudličky, promícháme v marinádě a necháme alespoň hodinu … více
Hrnček kuskusu nasypeme do misky a zalejeme dvoma hrnčekmi horúcej vody. Osolíme štvrť lyžičkou soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Očistíme si a nakrájame zeleninu – cibuľu na prúžky, strúčiky cesnaku … více
Na panvici som osmahla jednu stredne cibuľovou cibuľou, nakrájanou na krúžky alebo polmesiaca, kým nebola krásne zlatá. Potom som pridala hromadu nakrájaný húb (v tomto prípade šampiňóny) a restovala ich, kým nezmavli … více
Lasagne s bolonskou omáčkou z červenej šošovky, bešamelom zo sójového mlieka, syrom Violife, paradajkami a čerstvou bazalkou. Omáčku pripravíme tak, že osmažíme cibuľu, kým nezosklovatí. Pridáme dve väčšie paradajky, sparené, olúpané a … více
Cibuľu pokrájajte na drobno a na panvici ju na repkovom oleji pomaly smažte. Už do horúceho oleja pridajte lyžičku rímskej rasce. Akonáhle začne cibuľa zlátnuť, pridajte na sekaný cesnak a krátko spoločne … více
Osmažiť na oleji väčšiu cibulu pokrájenú na jemno, pridať po lžičke kurkumu a zázvor, lyžičku červeného kari pasty, soľ, 2 lyžice kokosu namočeného v troche vody, špetku rímskeho kmínu. Pridajte cca 300 … více
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Robi sa dá pripraviť na množstvo spôsobov – napríklad s príchuťou morských rýb. Robi plátky pokrájajte na menšie kúsky a nechajte namarinovať v kvalitnej sójovej omáčke, do ktorej pridáte vločky z morských … více