100g hnedého cukru
100g jablčného nesladeného pyré (dodá koláču vláčnosť a nadýchanosť)
100g bieleho rastlinného jogurtu (napríklad kokosový alebo sójový)
80 ml rastlinného oleja (môžete použiť aj rozpustené vegánske maslo)
1 čajová lyžička kvalitného vanilkového extraktu
300 g hladkej múky
1 kypriaci prášok do pečiva
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
1 čajová lyžička mletej škorice
1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
1/2 čajovej lyžičky soli
1/2 čajovej lyžičky instantnej kávy (voliteľne, na zvýraznenie chuti)
2 hrnčeky jabĺk nakrájaných na malé kocky (cca 2 ks)
100g nasekaných vlašských orechov (môžete použiť aj pekanové orechy alebo mandle)
Poleva:
50g práškového cukru
1 polievková lyžica tmavého trstinového cukru
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
2 polievkové lyžice nesladeného rastlinného mlieka (ovsené, mandľové mlieko alebo kešu mlieko)
1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- Rúru predhrejte na 175°. Vymažte okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm a vysypte strúhaným kokosom, zmiešaným s polohrubou múkou.
- Vo veľkej mise zmiešajte trstinový cukor, jablčné pyré, jogurt, olej a vanilkový extrakt.
- Pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bikarbóna, potom škoricu, muškátový oriešok, soľ a instantnú kávu. Všetko opatrne zmiešajte, kým sa cesto nespojí. Potom pridajte jablká a pol dávky nasekaných orechov.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a uhlaďte. Posypte zvyšnými orechmi.
- Pečte približne 40-45 minút. Koláč by mal byť ľahko vypuklý s farbou ľahko dozlatista.
- Kým čakáte, až sa koláč upečie, vymiešajte v mise cukry, vanilkový extrakt, rastlinné mlieko a škoricu. Vložte do mikrovlnnej rúry, aby sa rozpustil hnedý cukor.
- Chvíľku po upečení koláč opatrne vyklopte a nechajte cca 15 minút na chladiacej mriežke stranou s orechmi hore.
- Výchladlý koláč zľahka pokvapkajte cukrovou polevou. Dobrú chuť
Skladovanie: Jablkový koláč alebo jednotlivé plátky chlaďte vo vzduchotesnej nádobe po dobu 3 alebo 4 dní. Pri izbovej teplote vydrží čerstvý asi 2 dni.