pol menšie tekvice hokkaidó
1 hrnček uvareného / plechovka konzervovaného cíceru
2 strúčiky cesnaku
1 lyžica tahini – sezamové pasty
1 lyžica olivového oleja
1/2 lyžičky rímskej rasce
soľ, korenie
citrónová šťava podľa chuti
Cícer pripravíme bežným spôsobom alebo siahneme po konzerve (čerstvo uvarenému sa však zďaleka nevyrovná).
Tekvicu očistíme, rozkrojíme a lyžicou vydlabeme vnútro so semienkami. Dužinu pokrájame na mesiačiky či väčšie kocky, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 25 – 30 minút na 180 stupňov, kým nebude tekvica mäkká.
Medzitým ošúpeme cesnak.
Akonáhle máme tekvicu i cícer pripravený, najskôr nadrvíme rímsku rascu (ak používate ručný mixér), v stolnom mixéri ich dáme do prázdnej nádoby a pustíme niekoľko otáčok. Čerstvo namixovaný má oveľa výraznejšiu arómu ako drvený kupovaný. Pridáme všetko ostatné – upečenú tekvicu, cícer, tahini, cesnak, olivový olej, soľ a korenie.
Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a podľa chuti ešte dosolíme alebo okyslíme citrónovou šťavou. Proti klasickému hummusu je tento ľahší a tiež sladší. Môžeme ho použiť ako nátierku na pečivo, ale aj ako dip k pečenej zelenine.