300 ml jemne mletej celozrnnej pšeničnej múky
120 ml vlažnej vody
štipka soli
Placky čapátí sa používajú v indickej kuchyni ako prílohové pečivo. Vyskúšajte ho k sabdží, dháľom alebo šalátom. Kľúčový je správny výber múky. V e-shopoch a indických špeciálkach môžete kúpiť na tento účel priamo určenú atta múku, čo je jemne mletá celozrnná pšeničná múka. Nahradiť sa dá aj tuzemským variantom celozrnnej pšeničnej alebo špaldovej múky.
Zmiešajte múku s vodou a štipkou soli dohromady a dôkladne hneťte okolo 10 minút rukami. Prikryté utierkou nechajte cesto pár minút oddýchnuť. Potom ho rozdeľte na 8 až 10 menších dielikov a každý z nich ešte spracujte rukami. Vytvarujte z neho okrúhly bochník a ľahko omoučený ho vyváľajte do veľmi tenkej placky.
Na strednom plameni rozpáľte panvicu a opekajte nasucho po oboch stranách, kým sa neutvoria tmavšie škvrny. Správne by sa na placi mali vytvárať stredne veľké bubliny, ktoré zväčšíte pritlačením obracačky na place. Placky vrstvíme na seba, v autentickej kuchyni sa potierajú maslom. Tým, ktorí nechcú alebo nemôžu živočíšne maslo, môže poslúžiť kokosový olej alebo vegánska alternatíva masla.