základ
1 stredná cuketa
4 paradajky
1 žltá paprika
1 hrnček kukuričných zŕn
omáčka
1 hrnček vlašských orechov
1 lyžica sójovej omáčky
1 lyžička mletého chilli
1/2 červenej papriky
strúčik cesnaku
3 lyžičky pomletých sušených paradajok
1 lyžica olivového oleja
2-3 datle
1 lyžička tamarindovej pasty
trochu vody
Pre tento recept som sa inšpiroval v knižke Živá kuchyňa ľahko a rýchlo od Judity Wignall, len som ho ľahko obmenil a zjednodušil. Vlašské orechy som namočil cez noc do studenej vody. Cuketu som vopred pokrájal na menšie kocky, osolil, pokvapkal citrónovou šťavou a olivovým olejom, poriadne premiešal a nechal marinovať (ideálne aspoň polhodinu vopred). Pokrájal som papriku a paradajky na menšie kúsky, kukuricu nechal rozmraziť v teplej vode (u nej si nie som istý, či spĺňa podmienky “raw”) a vložil všetko do misky k cukete.
Do mixéra som pridal vlašské orechy a ostatných ingrediencov a chvíľu ich spoločne pomixoval. Zmes môže byť aj hrubšia, ale je dôležité, aby sa zložky premiešali a prepojili. Nabudúce skúsim vlašské orechy pokosiť vopred zvlášť, potom rozmixovať ostatné ingrediencie a zmiešať oboje dohromady – tentoraz boli orechy veľmi najemno a nevyzeralo to práve vábne. Chilli pridávajte opatrnejšie podľa toho, ako veľmi máte radi štipľavé. Ale po zamiešaní do zeleniny už zďaleka toľko nežhne, ako samotná.
Jedinou ťažko zohnateľnou ingredienciou je tamaríndová pasta. Môžete ju vynechať, ale práve ona tomu dáva ten pravý šmrnc.