tataráček:
50g sušená rajčata
200g čerstvá rajčata
stroužek česneku
koření: bazalka, oregáno
sezamezán:
100g sezamové semínko
30g lahůdkové droždí
sůl
volitelně: 1/2 lžičky prášku ze sušené cibule
Hrianky síce nepatria medzi zdravé potraviny, ale občas zostane doma zvyšok starého chleba a človeka chytí večer maškrtná. Raw tataráčik a sezamezán však nutričné hodnoty vylepší priaznivejším smerom.
Tataráčik
Najlepšie v nožovom mixéri rozmixujeme sušené a čerstvé paradajky so strúčikom cesnaku a bylinkami (ideálna je čerstvá bazalka). Vhodnejšie sú suché sušené paradajky, pretože lepšie natiahnu šťavu z čerstvých paradajok a tataráčik bude hustejší. Pridať môžete lyžicu olivového oleja. Práve zmiešaním sušených a čerstvých paradajok môžete vyvážiť ich nevýraznú chuť v zimných mesiacoch. Tataráček môžete inovovať podľa toho, čo máme po ruke – trochu červenej papriky, balíček olív, mrkva a podobne, paradajky by však mali byť dominantné. Najchutnejšie je čerstvo pripravený.
Posypový sezamezán
Ako na to? Sezamové semienko zomelieme alebo zmixujeme v stolnom mixéri na jemnejší prášok, na tri diely pridáme zhruba jeden diel lahôdkového droždia, väčšiu štipku soli a poriadne premiešame. Zvyšok sezamezánu môžeme uchovať v pohári v chladničke a pridať ho do šalátov, cestovín alebo s ním posypať chleba s nátierkou.