variant 1
1 hrnček červené šošovice
liter horúcej vody
korenie garam masala
štipka mletého koriandra
zeleninový bujón
olej
variant 2
2 lyžice oleja
1 stredná cibuľa
2 lyžičky garam masala (alebo iného indického korenia)
400 g konzerva krájaných paradajok (v sezóne čerstvá)
2 cm zázvoru
150 g červené šošovice
plechovka kokosového mlieka
Variant 1 – Rýchla krémová polievka z červenej šošovice
Veľmi jednoduchá a sýta polievka na indický spôsob, ktorú uvaríte za štvrť hodinky. Využíva najväčšiu výhodu lúpanej červenej (a tiež žltej) šošovice – nemusí sa totiž namáčať. Na troche oleja rozvoniate lyžičku garam masaly (alebo podobného korenia, ako karí) a štipku mletého koriandra, zasypete červenou šošovicou, pridáte zeleninový bujón a zalejete vriacou vodou. Zhruba po štvrť hodine sa už riadne napučaná šošovica začne rozpadať, buď jej pomôžete ponorným mixérom alebo ešte cca 10 minút necháte rozvariť na kašu.
Variant 2 – Polievka z červenej šošovice s kokosovým mliekom
Tento recept trvá o 10 minút dlhšie a je o niečo pracnejší, odmenou vám bude skutočne výborná chuť. Na kvalitnom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, nastrúhame zázvor a prisypeme 2 lyžičky korenia garam masala (popr. kombinácia karí a chilli con carne). Krátko ho opražíme, aby stmavlo, ale nezhorklo. Pridáme krájané paradajky a necháme cca 5 minút odpariť vodu.
Pridáme lúpanú červenú šošovicu, vriacu vodu (pomer šošovice k vode je zhruba 1:2) a osolíme. Akonáhle začne šošovka nadobúdať, treba ju pravidelne tu a tam zamiešať, aby sa nepripaľovala. Zhruba po 20 minútach bude šošovka mäkká. Do polievky pridáme kokosové mlieko a ešte 10 minút varíme spoločne. Dochutíme (osobne mám radšej, keď je polievka ľahko kyslá).