Žihľava je všeobecne vnímaná ako otravná burina, ktorej je lepšie sa oblúkom vyhnúť. Možno by vás ani nenapadlo, koľko v sebe skrýva vitálnych látok a aké blahodárne prínosy môže mať pre zdravie každého z vás. Odpradávna je súčasťou ľudového liečiteľstva, ale vysoký podiel telu prospešných látok bol potvrdený aj mnohými modernými vedeckými výskumami. Ak ste ju ešte nevyskúšali, je pravý čas vziať si rukavice, košík a vyraziť do prírody za jej zber.
obsah článku
Výživové hodnoty
Čím iným začať ako obsahom vitamínov a minerálov. Dominujú karotény spolu s vitamínom C, K a B2, z minerálnych látok predovšetkým železo, draslík a kremík. Najviac železa obsahuje čerstvá mladá rastlina. Preto sa hovorí, že spoľahlivo zaženie jarnú únavu. Žihľava má až prekvapivo vysoké množstvo bielkovín. V surovom stave sú to približne 3 g, sušením sa podiel zdvojnásobí. Ďalšími účinnými látkami sú flavonoidy a fenolkarnonové kyseliny. Ich prínos stále zostáva dôvodom častého použitia v tradičnom liečiteľstve. O chvíľu si povieme, prečo to tak je.
Ako vidíte, niektoré látky sú výraznejšie v čerstvej rastline, iné v sušenej. Pokúste sa preto striedať spôsoby úpravy. Na jar, kedy sa objavujú mladé rastlinky, má najvyšší podiel železa, ale aj najviac páli. Takže sa obrňte rukavicami a bežte si nazbierať štedrú porciu do ranného smoothie.
Žihľava v ľudovom liečiteľstve
Žihľava je pre svoj vysoký obsah železa používaná na reguláciu krvotvorby. V kombinácii s prítomnými flavonoidmi aj na podporu srdcovej činnosti, pružnosť ciev a úpravu krvného obehu. Ale pozor. Kvôli vyššiemu podielu vitamínu K nie je žihľava vhodná pre osoby užívajúce lieky na riedenie krvi.
Čerstvá žihľava má údajne niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C ako citrusové plody. Vstrebateľnosť tohto vitamínu je viac ako 90%, čo je porovnateľné s liposomálnou formou vitamínových doplnkov. Pravidelné užívanie sa pozitívne podpíše na celkovom imunitnom systéme.
Pokiaľ nepoznáte spomínané spôsoby užívania, iste už ste počuli o výnimočných močopudných účinkoch. Takže ak trpíte zápalmi močového mechúra alebo máte oslabené obličky, pripravte si poriadnu zásobu sušených listov na celú zimu.
Žihľavový čaj
Práve v ľudovom liečiteľstve je najčastejšie používaný žihľavový čaj. Ale ako ho správne pripraviť? Na jar nie je problém zbierať iba mladé listy, ktoré sú na čaj najvhodnejšie. Na šálku s objemom 250 ml budete potrebovať 2 lyžice čerstvých listov, alebo 1 lyžicu sušených. Zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať. Čerstvé listy potrebujú asi 15 minút, sušeným postačí 10 minút. Po uplynutí času sceďte, nechajte čaj ešte pár minút chladnúť a môžete popíjať.
Odporúčaná denná dávka sú 2 šálky čistého žihľavového denne. Pokiaľ sú listy súčasťou čajovej zmesi, bude množstvo pochopiteľne vyššie. Pokiaľ čaj popíjate pravidelne každý deň, po 3 mesiacoch by ste si mali urobiť aspoň dvojtýždňovú prestávku.
Zásoby žihľavy na celý rok
Na jar si užívajte čerstvých rastlín a žiadnym spôsobom ich nespracovávajte. Respektíve vyhnite sa akémukoľvek sušeniu. Jednak sú rastliny ešte malé, ale obsahujú aj veľké množstvo vitamínov C a železa, ktoré by sa v priebehu spracovania výrazne znížilo. Vynechať tradičnú jarnú plnku by ale bola veľká škoda. V tomto prípade urobte výnimku. Pri zbere vždy používajte papierovú alebo prútenú nádobu, v plastovom obale by sa rastlina zaparila.
Zásoby žihľavy začnite robiť až v priebehu leta. Na prelome júla a augusta príde na rad zber listov. Z menej urastených rastlín nebude vadiť ani stonku. Odporúčam zbierať celé rastliny a až po usušení z nich listy oddeliť. Niektoré časti sa možno rozdrobia, ale to ničomu nevadí. Týmto spôsobom si ušetríte čas, pretože stačí rastliny zavesiť von na tienisté miesto. Do druhého dňa máte hotovo. O poznanie kratšia bude aj doba samotného zberu.
V priebehu augusta si môžete začať všímať žihľavové semienka na urastených rastlinách. Kým sú sýto zelené, zbierajte ich. Sú hotovým pokladom každej rastliny a za chvíľu sa s vami podelím o niekoľko tipov na spracovanie.
Recepty zo žihľavy
Zo žihľavy sa dá vykúzliť veľké množstvo pokrmov. V kuchyni sa dá použiť namiesto špenátu, mangoldu, petržlenu a ďalších podobných ingrediencií. Predsa len ale chutí trochu inak a chuťové poháriky si na ňu musia najprv zvyknúť. Takže než sa pustíte do prípravy takého žihľavového špenátu, pripravte najskôr ten, na ktorý ste zvyknutí, ale len časť nahraďte žihľavou. Podobne to robte pri ostatných pokrmoch.
Žihľavový špenát
Ingrediencia:
- veľká miska žihľavových listov bez stoniek
- 1 stredná cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- čierna soľ na dochutenie
- 150 ml rastlinnej smotany
Postup prípravy je rovnaký ako pri bežnom špenáte. Listy najprv prepláchnite, väčšie časti môžete nasekať. Na troške oleja opražte nakrájanú cibuľu a po chvíľke pridajte 3 strúčiky cesnaku. Akonáhle sa rozvonia, pridajte všetky žihľavové listy a krátko povarte do zmäknutia. Na záver pridajte zvyšok cesnaku, čiernu soľ a rastlinnú smotanu.
Môžete sa pohrať s konzistenciou – niekto dáva prednosť celým listom, iní zase špenát radšej rozmixujú. Pokiaľ chcete zmes zahustiť, použite 1 polievkovú lyžicu hrašky, ktorú zmiešajte v 30 ml vody a pridajte hneď na začiatku, aby sa zbavila hrachovej chuti. Zaujímavou kombináciou je aj žihľavový špenát s nastrúhanou mrkvou, určite stojí za vyskúšanie. Ak vám špenát nechutí ako príloha, môžete týmto spôsobom pripraviť aj žihľavové lasagne. Postup je rovnaký ako u tých špenátových, iba náplň aspoň čiastočne nahraďte žihľavými listami. Prípadne ho môžete nakombinovať napoly s klasickým špenátom.
Polivka z mladých žihľav
Okrem toho, že môžete žihľavu používať namiesto petržlenu na dochutenie akejkoľvek zeleninového vývaru, dá sa z nej pripraviť aj veľmi výživná polievka z mladých rastlín.
Ingrediencia:
- 100 g mladých žihľavových listov
- 50 g iných divokých bylín (cesnaček, medvedí cesnak, bršlice, …)
- 1 menšia cibuľa
- 1,5 litra zeleninového vývaru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a korenie na dochutenie
Najprv na troške oleja krátko opražte cibuľu, ku ktorej pridajte nasekané bylinky. Tie nechajte len povädnúť a zalejte zeleninovým vývarom. Priveďte do varu. Varte približne 15 minút a potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Na záver môžete pridať asi 100 ml rastlinnej smotany na zjemnenie, soľ a korenie.
Ak si netrúfate na polievku čisto z bylinkových listov, použite do základu aj zemiaky. Polievka s nimi bude ale hutnejšia. Na toto množstvo postačia 2 stredne veľké zemiaky.
Žihľavové semienka
Semienka žihľavy sú právom považované za lokálnu superpotravinu. Obsahujú všetky vitamíny a minerálne látky ako čerstvá rastlina, ale navyše majú oveľa vyšší podiel bielkovín a žiadny vitamín K, teda nepredstavujú žiadny problém ani pre osoby užívajúce lieky na riedenie krvi.
Sušené žihľavové semienka sa používajú rovnako ako napríklad konopné semienko. Okrem toho si môžete vyskúšať jednoduchú prípravu soli, žihľavového gomasia alebo ich využívajte do sladkých receptov a naložte ich do javorového sirupu.
Žihľavová soľ
Semienka žihľavy najprv osušte a potom ich rozdrvte. Stačí ich premnúť nad sitkom medzi rukami, väčšie časti sa uchytia. Takto pripravený prášok zmiešajte so soľou, avšak v malom množstve. Používajte kvalitnú soľ, ktorá nie je chemicky upravovaná. Napriek tomu jej postačí 1 čajová lyžička na 5 polievkových lyžíc žihľavových semienok. Používajte ako dochucovadlo, ale vyhýbajte sa tepelnej úprave kvôli prípadnej strate vitálnych látok.
Žihľavové gomasio
Gomasio je zdravé japonské dochucovadlo, ktoré vyrobíte za pár minút. Pomer jednotlivých surovín si určite podľa seba, ale môžete sa držať štandardného receptu, kde použijete 1 čajovú lyžičku soli a 4–6 polievkových lyžíc sezamových semienok. K tomu po upražení pridáte rovnaké množstvo žihľavových semienok.
Sezam si najskôr krátko opražte na panvici spolu so soľou, bude mať výraznejšiu chuť. Že je hotový, spoznáte podľa praskania jednotlivých zrniečok. V tej chvíli odstavte zo zdroja tepla a rozomeľte v mažiari. Až keď bude mať konzistenciu, ktorú požadujete, pridajte žihľavové semienka. Aj v tomto prípade sa vyvarujte ďalšej tepelnej úprave a dochucujte pokrmy až na tanieri.
Proteínový prášok
Je pravda, že kupované proteínové prášky obsahujú vyšší podiel bielkovín, napriek tomu na ten žihľavový nedám dopustiť a pripravujem ho bohatú zásobu na každý rok. Predsa len sa jedná o regionálnu surovinu, bez zbytočných úprav a pridaných látok.
Na jeho výrobu budete potrebovať celé rastliny, čím menšie, tým lepšie, ale mali by byť už dostatočne vyrastené, aby obsahovali aj semienka. Rastliny nazbierajte a usušte. Potom už jednoducho celú rastlinu rozdrvte na jemný prášok, presejte cez sitko a skladujte v dobre uzatvárateľných a vopred vyvarených pohároch. Ak už rastliny mali tuhé stonky, tak ich nepridávajte, zle sa drvia a chuťovo nie sú veľmi dobré.
Proteínový prášok môžete zmiešať s kašou, pridať do smoothie alebo z neho pokojne pripraviť zdravé maškrtenie.
To najlepšie z prírody
Keď som začínala so zberom divokých bylín, bola to práve žihľava, ktorá obsadila pomyselné prvé miesto. Rastie všade, obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálov a ďalších cenných látok a jej spracovanie je mimoriadne jednoduché. Bola by veľká škoda sa o jej zdravotné prínosy ochudobniť a namiesto nej kupovať dovážané superpotraviny.