Vlašské orechy? Na slano prekvapí aj v peste alebo bolonskej omáčke

vlassky-orech.jpg

Plod orecha kráľovského, ľudovo prezývaný “vlašiak”, patrí medzi výživovo najprospešnejšie orechy. Navyše ide o surovinu lokálnu, takže jeho pravidelnú konzumáciu je možné len odporučiť. Pochopiteľne s mierou, pretože obsahuje vyše 60 percent tuku. V tom sú však zastúpené prospešné a pre telo esenciálne omega-3 mastné kyseliny, ktorým sa okrem iného pripisuje protizápalový účinok. Podstatný je aj podiel bielkovín okolo 15 – 18 % váhy. Vlašské orechy sú tiež bohatým zdrojom vitamínov E, B1, B2, B3 alebo B6 a minerálnych látok ako horčík, meď a zinok.

Podľa tvrdosti škrupiny sa vlašské orechy delia na “papieráky”, “polopapieráky” a “kameňáky”. Dostať sa do posledne menovaných je vskutku pekný oriešok. Nie je však potrebné sa príliš ponáhľať – do lúpania sa pustite až cez samotnú konzumáciu, potom je oveľa pravdepodobnejšie, že nebudú zažlknuté. Vylúpané orechy skladujte v studenej pivnici alebo chladničke najdlhšie 3 mesiace.

Vlašské orechy sú už tradičnou prísadou do rôznych cukroviniek. Najlepšie je konzumovať surové, napríklad v müsli, do kaší ich dávajte až po odstavení z ohňa. Využiť sa dajú aj v slanej kuchyni – namočte ich spoločne so sušenými paradajkami a potom nahrubo rozmixujte a použite ako pesto na špagety. Alebo pridajte ešte pretlak a krátko prehrejte a máte na cestoviny výbornú boloňskú omáčku vo vegánskej verzii.

Kupte si vlašské ořechy v eshopu Grizly.cz.

Páčil sa vám článok? Pošlite ho ďalej:

 

Autor článku
Pavel OvesnýVolám sa Pavel Ovesný a vegánstvu sa venujem 17 rokov. Založil som web Vegmania.sk a natočil kurz Rastlinný jedálniček sa s vami podelím o potrebnú teóriu aj praktické tipy a postupy, ako jesť rastlinne pestro a zároveň chutne. Online kurz so 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí môžete sledovať z pohodlia vášho domova. Zistite viac

Súvisiaci obsah

Arašídy

Arašídy či také burské oříšky
Pavel Ovesný   23. 01. 2023   Potraviny
Arašidy sú považované za orechy, ale z botanického hľadiska sa jedná o strukovinu. Môžu sa pochváliť 25% bielkovín a zastúpením radu minerálov. Orestované arašidy sa hodia do kaše a müsli, populárne sú aj v kung-pau alebo pad thai.

Kešu ořechy

Kešu orechy
Pavel Ovesný   08. 12. 2022   Potraviny
Kešu orechy sú skvelou surovinou pre rastlinnú kuchyňu. Pripravíte z nich lahodnú smotanu, krém na torty, orieškové maslo, pevnejšie aj mazacie "syry". Skutočnou lahôdkou je potom kešu maslo.

Lieskové orechy

Lískové ořechy
Pavel Ovesný   26. 11. 2022   Potraviny
Lieskové orechy patria k najsladším orieškom vôbec, preto sú často zastúpené v sladkom pečive alebo sa z nich vyrába sladký krém. Z lieskových orieškov sa tiež vyrába nápoj, ktorý sa hodí napr. na prípravu müsli alebo kaší.

Chia semienka

Chia semienka
Pavel Ovesný   05. 10. 2022   Potraviny
Chia semienka sú dôležitým zdrojom bielkovín a predovšetkým omega 3 mastných kyselín. Vďaka obsahu celého radu antioxidantov, vitamínov (predovšetkým radu B) a minerálnych látok (vápnik, železo, zinok...) sú radené medzi tzv. superpotraviny.