Či už sú to vaše prvé vegánske Vianoce alebo niekoľkokrát, iste v nasledujúcich riadkoch nájdete novú inšpiráciu. Ale ešte než sa pozrieme na to, ako pripraviť štedrovečerné menu v čisto rastlinnom podaní, pozrime sa spoločne na históriu štedrovečerného hodovania. Naozaj je kapor a rybia polievka našim tradičným pokrmom? Alebo tomu bolo predtým inak? Možno vás to prekvapí.
obsah článku
História štedrovečerného hodovania v Česku
Štedrý deň bol pôvodne dňom pôstnym, kedy sa celý deň nejedlo a jediným jedlom dňa bola slávnostná večera. V niektorých rodinách bolo zvykom jesť aspoň trochu, a to najmä vianočku či štólu, prípadne aj obed v podobe hubníku, hubového Kuby, muziky (vianočný kompót) či polievky (napríklad ščedračka, kyslo ai).
Hlavným jedlom dňa bola večera, ktorá sa skladala z niekoľkých chodov (najčastejšie z deviatich).
Pred polievkou sa podával varený hrach, polievka bola najčastejšie hrachová, šošovicová, ščedračka a neskôr aj rybia. Po polievke nasledoval čierny hubový Kuba, hubník (hubový nákyp), pukance z kysnutého cesta sypané makom a sladené medom. Jedlá dopĺňal špeciálny vianočný kysnutý chlieb, opäť vianočka a ďalšie sladké pochutiny ako napríklad jablkový závin.
Pokrmy sa pripravovali z bežných zásob, najbežnejšie z obilnín, zemiakov a strukovín. Na túto zvláštnu príležitosť gazdinky schovávali bielu múku na sviatočné pečenie, ktorá bola predtým vzácnosťou a bežne sa používala múka celozrnná.
Tradícia kapra so zemiakovým šalátom
Dnešná tradičná vianočná večera – vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom sa na českom stole stal bežným pokrmom až v 2. polovici 20. storočia. Samotný kapor sa na vianočnom stole začal vyskytovať od 19. storočia. Predchádzajúcou častejšou úpravou bol kapor na čierno.
Štedovečerná hostina po vegánsku – recepty
A čo si doprajete na Vianoce vy? Ak hľadáte inšpiráciu na štedrú večeru, ste na správnom mieste. Začnime polievkou. Máme pre vás dva varianty – klasickú hrachovku a potom slovenskú kyselicu.
Hrachová polievka
Suroviny
- 2 hrnčeky uvareného žltého hrachu
- 1 hrnček uvareného zeleného hrachu
- 1 liter zeleninového vývaru
- Soľ podľa chuti
- ¼ lyžičky biele korenie
- 2 lyžice majoránky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice Hrašky na zahusťovanie (alebo hladkej múky)
- 100 ml rastlinnej smotany na zjemnenie
- Na krutónky: 2 žemle, 2 lyžice rastlinného masla
Postup
Žltý hrach dajte do hrnca a zalejte vývarom, pridajte soľ, korenie, majorán, Hrašku a rozotrený cesnak. Nechajte prejsť varom, potom rozmixujte na hladký krém. Krém zjemnite smotanou a pridajte zelený hrach. Nechajte rozležať. Servírujte s krutónmi. U nás doma mamka na Vianoce krutóny robila tak, že nakrájala žemle na kocky, dala do pekáča, položila tenkými plátkami „masla“ a dala na chvíľu zapiecť do rúry.
Kyselica alebo kapustnica
Suroviny
- 600 g kyslej kapusty
- 500 g zemiakov
- 2 sójové párky / údené tofu / tempeh
- 1 lyžička údené papriky
- 1 lyžička sladkej papriky
- 1 bobkový list
- 4 guličky nového korenia
- 4 guličky korenia
- 1 lyžička rasce
- 2 lyžičky majoránky
- 2 veľké cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- cukor, soľ
- kyslá smotana (napr. kokosová z Lídla)
- sušené huby (asi hrsť, vopred namočiť)
- olej
- zeleninový vývar
- múka na zahustenie
Postup
Na oleji orestujte cibuľku, akonáhle bude zlatistá, pridajte papriku, zemiaky, kapustu a dôkladne opečte. Zalejte zeleninovým vývarom tak, aby všetko bolo pod hladinou, pridajte huby vrátane vody, v ktorej sa máčali, korenie a varte do zmäknutia kapustu i zemiakov.
Akonáhle je všetko mäkké, pridajte párky/tofu/tempeh, dochuťte. Ak máte veľmi kyslú kapustu, môžete ľahko osladiť cukrom. A keď sa vám polievka zdá riedka, teraz je ten správny čas ju zahustiť múkou alebo Hraškou (pozor je dôležité zase nechať poriadne prevariť).
U nás zahustíme a necháme ešte na miernom plameni prebublávať. Servírujte s kyslou smotanou.
A čo ako hlavný chod?
Samozrejme nesmie chýbať zemiakový šalát. A teraz sa naskytá otázka – s majonézou alebo bez? Akému dávate prednosť? Máme po vás recept na oboch.
Klasický zemiakový šalát
Suroviny
- 2 kg uvarených zemiakov šalátového typu (varný typ „A“)
- 600 g varenej koreňovej zeleniny nakrájanej na kocky (mrkva, petržlen, zeler v pomere 2:1:1)
- 3 sterilizované uhorky plus trochu láku z uhoriek
- 100 g sterilizované kapie
- 100 g zmesi sterilizovaného hrášku a kukurice
- 1 menšia cibuľka
- soľ, korenie
- 2 lyžice plnotučnej horčice
- 500 g rastlinnej majonézy (domáce pripravíte tak, že vyšľaháte repkový olej so sójovým mliekom v pomere 2:1, do zmesi pred šľahaním pridajte 1 lyžičku plnotučnej horčice)
Postup
Zemiaky nakrájajte na rovnako veľké kúsky, pridajte najemno nakrájanú cibuľku, uvarenú a vychladnutú zeleninu, nakrájanú uhorku, kapiu, hrášok a kukuricu. Zmes dôkladne osoľte, zemiaky stiahnu slanosť, preto sa oplatí šalát ľahko presoliť, po odležaní bude akurát.
Potom pridajte majonézu, horčicu a trochu láku z uhoriek. Šalát dôkladne premiešajte. Výsledok by mal byť mokrejší, zemiaky opäť tekutinu vysajú. Ideálne odporúčam nechať odležať do druhého dňa a nezabudnite do šalátu pridať lyžicu pre tajné ochutnávače. Veď to poznáte.
Bezmajonézový zemiakový šalát
Suroviny
- 1 kg uvarených šalátových zemiakov (varný typ „A“)
- 2 cibule, ideálne šalotky
- 5 sterilovaných uhoriek
Zálievka:
- 250 ml vlažného zeleninového vývaru
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ (v závislosti na slanosti vývaru), biele korenie
- 2 lyžice hrubozrnnej horčice
- šťava z ½ citróna
Postup
Zemiaky nakrájajte na kolieska, pridajte najemno nastrúhanú cibuľu a uhorky nakrájané na väčšie kocky. Zalejte zálievkou pripravenou z vývaru, soli, korenia, oleja, horčice a citrónovej šťavy. Šalát nechajte rozležať, pekne nasaje zálievku a je to nebo v puse. Mňam.
A k zemiakovému šalátu niečo vyprážané? Alebo radšej zdravšiu verziu? Opäť si nájdete to svoje. Čítajte ďalej.
Ovsený nekapor
Suroviny
- 500 g uvareného zeleru
- 500 g ovsených vločiek
- ½ vrecka rybieho korenia
- 2 lyžice nori vločiek
- 2 lyžičky sójovej omáčky
- 250 – 500 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice oleja
- strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
Postup
Zo surovín vypracujeme zmes, tvarujeme placky, ktoré obalím v strúhanke a smažím na oleji. Môžete si aj vykrojiť vykrajovačom kapra.
Marinované robi plátky
Suroviny
Marináda:
- 2 dcl oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička rasce
- 2 rozotrené strúčiky cesnaku
Robi plátky si namarinujte ideálne deň dopredu. Potom stačí len opiecť na panvici.
Patizón alá kapor
Patizón nakrájajte na plátky a rozkojte na polovice. Získate tak po vydlabaní semienok „podkovičky“, ktoré môžu pripomínať kapra. Patizón pred obalením v trojobale (hladká múka, cestíčko z Hrašky na obaľovanie a kukuričná strúhanka) osoľte a posypte nori vločkami. Výsledkom vám bude pokrm silne pripomínajúci kapra. Pokiaľ nemáte radi rybiu chuť, riasy nori vynechajte.
Tofu alá ryba
Kúzlo tkvie zase v marináde. Natural biele tofu deň vopred namarinujte v oleji a rybom korení. Pred konzumáciou buď opečte na prírodu alebo obaľte v trojobale a usmažte. Alebo upečte v rúre.
Hlivové fašírky
Karbonátky si pripravíte tak, že rozmixujete 100 g uvareného cíceru so 100 g orestovanej a okmínovanej hlivy (môžete použiť aj huby sušené, 100 g sa myslí po namočení, „surová“ váha). Do zmesi pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky sójovej omáčky, 1 lyžičku nori rias (zas pokiaľ nemáte radi rybiu chuť, stačí vynechať, ale vločkové nori majú na rozdiel od iných rias celkom jemnú a decentnú chuť) šťavy a múku alebo Hrašku na zahustenie. Pokiaľ bude zmes príliš sypká, pridajte kvapku vody alebo rastlinného mlieka. Tvarujte placky, ktoré obaľte v strúhanke a usmažte na oleji alebo upečte v rúre.
Vianočná pečená zelenina
K týmto možnostiam odporúčame ešte pridať pečenú zeleninu, ktorá dodá tanieru farbu a ďalšie chute. Naše obľúbené kombinácie sú mrkva s tymianom, patizón s bobkovým listom, zemiaky so šupkou z mandarínok a šalviou a červená repa s feniklom. Ku koreniu vždy pridajte cesnak, soľ a olivový olej. Stačí premiešať a potom upiecť domäkka. Odporúčame zeleninu nakrájať na zhruba rovnako veľké kúsky, môžete potom piecť na jednom plechu naraz.
Aké dobroty u vás vyhrali a zaradíte ich na váš vianočný stôl?
Tip na záver
Zo zvyšnej uvarenej zeleniny môžete na druhý deň pripraviť skvelú nátierku. Stačí na oleji opiecť cibuľku dozlatista, pridať roztlačenú zeleninu a uvarenú červenú šošovku. Na opečený toast je to výborná záležitosť. Mňam.
Snáď sme vás dnešným článkom potešili a prajeme vám za celý tím Vegmanie krásne a pohodové vianočné sviatky a úspešný nový rok 2023.