Vegánske vianoce: štedrovečerná hostina v rastlinnom kabátiku

veganské štědrovečerní menu

Či už sú to vaše prvé vegánske Vianoce alebo niekoľkokrát, iste v nasledujúcich riadkoch nájdete novú inšpiráciu. Ale ešte než sa pozrieme na to, ako pripraviť štedrovečerné menu v čisto rastlinnom podaní, pozrime sa spoločne na históriu štedrovečerného hodovania. Naozaj je kapor a rybia polievka našim tradičným pokrmom? Alebo tomu bolo predtým inak? Možno vás to prekvapí.

História štedrovečerného hodovania v Česku

Štedrý deň bol pôvodne dňom pôstnym, kedy sa celý deň nejedlo a jediným jedlom dňa bola slávnostná večera. V niektorých rodinách bolo zvykom jesť aspoň trochu, a to najmä vianočku či štólu, prípadne aj obed v podobe hubníku, hubového Kuby, muziky (vianočný kompót) či polievky (napríklad ščedračka, kyslo ai).

Hlavným jedlom dňa bola večera, ktorá sa skladala z niekoľkých chodov (najčastejšie z deviatich).

Pred polievkou sa podával varený hrach, polievka bola najčastejšie hrachová, šošovicová, ščedračka a neskôr aj rybia. Po polievke nasledoval čierny hubový Kuba, hubník (hubový nákyp), pukance z kysnutého cesta sypané makom a sladené medom. Jedlá dopĺňal špeciálny vianočný kysnutý chlieb, opäť vianočka a ďalšie sladké pochutiny ako napríklad jablkový závin.

Pokrmy sa pripravovali z bežných zásob, najbežnejšie z obilnín, zemiakov a strukovín. Na túto zvláštnu príležitosť gazdinky schovávali bielu múku na sviatočné pečenie, ktorá bola predtým vzácnosťou a bežne sa používala múka celozrnná.

Tradícia kapra so zemiakovým šalátom

Dnešná tradičná vianočná večera – vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom sa na českom stole stal bežným pokrmom až v 2. polovici 20. storočia. Samotný kapor sa na vianočnom stole začal vyskytovať od 19. storočia. Predchádzajúcou častejšou úpravou bol kapor na čierno.

Štedovečerná hostina po vegánsku – recepty

A čo si doprajete na Vianoce vy? Ak hľadáte inšpiráciu na štedrú večeru, ste na správnom mieste. Začnime polievkou. Máme pre vás dva varianty – klasickú hrachovku a potom slovenskú kyselicu.

štědrovečerní hrachovka

Hrachová polievka

Suroviny

  • 2 hrnčeky uvareného žltého hrachu
  • 1 hrnček uvareného zeleného hrachu
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • Soľ podľa chuti
  • ¼ lyžičky biele korenie
  • 2 lyžice majoránky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice Hrašky na zahusťovanie (alebo hladkej múky)
  • 100 ml rastlinnej smotany na zjemnenie
  • Na krutónky: 2 žemle, 2 lyžice rastlinného masla

Postup
Žltý hrach dajte do hrnca a zalejte vývarom, pridajte soľ, korenie, majorán, Hrašku a rozotrený cesnak. Nechajte prejsť varom, potom rozmixujte na hladký krém. Krém zjemnite smotanou a pridajte zelený hrach. Nechajte rozležať. Servírujte s krutónmi. U nás doma mamka na Vianoce krutóny robila tak, že nakrájala žemle na kocky, dala do pekáča, položila tenkými plátkami „masla“ a dala na chvíľu zapiecť do rúry.

Kyselica alebo kapustnica

Suroviny

  • 600 g kyslej kapusty
  • 500 g zemiakov
  • 2 sójové párky / údené tofu / tempeh
  • 1 lyžička údené papriky
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 bobkový list
  • 4 guličky nového korenia
  • 4 guličky korenia
  • 1 lyžička rasce
  • 2 lyžičky majoránky
  • 2 veľké cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • cukor, soľ
  • kyslá smotana (napr. kokosová z Lídla)
  • sušené huby (asi hrsť, vopred namočiť)
  • olej
  • zeleninový vývar
  • múka na zahustenie

Postup
Na oleji orestujte cibuľku, akonáhle bude zlatistá, pridajte papriku, zemiaky, kapustu a dôkladne opečte. Zalejte zeleninovým vývarom tak, aby všetko bolo pod hladinou, pridajte huby vrátane vody, v ktorej sa máčali, korenie a varte do zmäknutia kapustu i zemiakov.

Akonáhle je všetko mäkké, pridajte párky/tofu/tempeh, dochuťte. Ak máte veľmi kyslú kapustu, môžete ľahko osladiť cukrom. A keď sa vám polievka zdá riedka, teraz je ten správny čas ju zahustiť múkou alebo Hraškou (pozor je dôležité zase nechať poriadne prevariť).

U nás zahustíme a necháme ešte na miernom plameni prebublávať. Servírujte s kyslou smotanou.

A čo ako hlavný chod?

Samozrejme nesmie chýbať zemiakový šalát. A teraz sa naskytá otázka – s majonézou alebo bez? Akému dávate prednosť? Máme po vás recept na oboch.

Klasický zemiakový šalát

Suroviny

  • 2 kg uvarených zemiakov šalátového typu (varný typ „A“)
  • 600 g varenej koreňovej zeleniny nakrájanej na kocky (mrkva, petržlen, zeler v pomere 2:1:1)
  • 3 sterilizované uhorky plus trochu láku z uhoriek
  • 100 g sterilizované kapie
  • 100 g zmesi sterilizovaného hrášku a kukurice
  • 1 menšia cibuľka
  • soľ, korenie
  • 2 lyžice plnotučnej horčice
  • 500 g rastlinnej majonézy (domáce pripravíte tak, že vyšľaháte repkový olej so sójovým mliekom v pomere 2:1, do zmesi pred šľahaním pridajte 1 lyžičku plnotučnej horčice)

Postup
Zemiaky nakrájajte na rovnako veľké kúsky, pridajte najemno nakrájanú cibuľku, uvarenú a vychladnutú zeleninu, nakrájanú uhorku, kapiu, hrášok a kukuricu. Zmes dôkladne osoľte, zemiaky stiahnu slanosť, preto sa oplatí šalát ľahko presoliť, po odležaní bude akurát.

Potom pridajte majonézu, horčicu a trochu láku z uhoriek. Šalát dôkladne premiešajte. Výsledok by mal byť mokrejší, zemiaky opäť tekutinu vysajú. Ideálne odporúčam nechať odležať do druhého dňa a nezabudnite do šalátu pridať lyžicu pre tajné ochutnávače. Veď to poznáte.

bezmajonézový bramborový salát

Bezmajonézový zemiakový šalát

Suroviny

  • 1 kg uvarených šalátových zemiakov (varný typ „A“)
  • 2 cibule, ideálne šalotky
  • 5 sterilovaných uhoriek

Zálievka:

  • 250 ml vlažného zeleninového vývaru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ (v závislosti na slanosti vývaru), biele korenie
  • 2 lyžice hrubozrnnej horčice
  • šťava z ½ citróna

Postup
Zemiaky nakrájajte na kolieska, pridajte najemno nastrúhanú cibuľu a uhorky nakrájané na väčšie kocky. Zalejte zálievkou pripravenou z vývaru, soli, korenia, oleja, horčice a citrónovej šťavy. Šalát nechajte rozležať, pekne nasaje zálievku a je to nebo v puse. Mňam.

A k zemiakovému šalátu niečo vyprážané? Alebo radšej zdravšiu verziu? Opäť si nájdete to svoje. Čítajte ďalej.

veganský nekapr

Ovsený nekapor

Suroviny

  • 500 g uvareného zeleru
  • 500 g ovsených vločiek
  • ½ vrecka rybieho korenia
  • 2 lyžice nori vločiek
  • 2 lyžičky sójovej omáčky
  • 250 – 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice oleja
  • strúhanka na obalenie
  • olej na vyprážanie

Postup
Zo surovín vypracujeme zmes, tvarujeme placky, ktoré obalím v strúhanke a smažím na oleji. Môžete si aj vykrojiť vykrajovačom kapra.

Marinované robi plátky

Suroviny

Marináda:

  • 2 dcl oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička rasce
  • 2 rozotrené strúčiky cesnaku

Robi plátky si namarinujte ideálne deň dopredu. Potom stačí len opiecť na panvici.

Patizón alá kapor

Patizón nakrájajte na plátky a rozkojte na polovice. Získate tak po vydlabaní semienok „podkovičky“, ktoré môžu pripomínať kapra. Patizón pred obalením v trojobale (hladká múka, cestíčko z Hrašky na obaľovanie a kukuričná strúhanka) osoľte a posypte nori vločkami. Výsledkom vám bude pokrm silne pripomínajúci kapra. Pokiaľ nemáte radi rybiu chuť, riasy nori vynechajte.

Tofu alá ryba

Kúzlo tkvie zase v marináde. Natural biele tofu deň vopred namarinujte v oleji a rybom korení. Pred konzumáciou buď opečte na prírodu alebo obaľte v trojobale a usmažte. Alebo upečte v rúre.

Hlivové fašírky

Karbonátky si pripravíte tak, že rozmixujete 100 g uvareného cíceru so 100 g orestovanej a okmínovanej hlivy (môžete použiť aj huby sušené, 100 g sa myslí po namočení, „surová“ váha). Do zmesi pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžičky sójovej omáčky, 1 lyžičku nori rias (zas pokiaľ nemáte radi rybiu chuť, stačí vynechať, ale vločkové nori majú na rozdiel od iných rias celkom jemnú a decentnú chuť) šťavy a múku alebo Hrašku na zahustenie. Pokiaľ bude zmes príliš sypká, pridajte kvapku vody alebo rastlinného mlieka. Tvarujte placky, ktoré obaľte v strúhanke a usmažte na oleji alebo upečte v rúre.

pečená zelenina

Vianočná pečená zelenina

K týmto možnostiam odporúčame ešte pridať pečenú zeleninu, ktorá dodá tanieru farbu a ďalšie chute. Naše obľúbené kombinácie sú mrkva s tymianom, patizón s bobkovým listom, zemiaky so šupkou z mandarínok a šalviou a červená repa s feniklom. Ku koreniu vždy pridajte cesnak, soľ a olivový olej. Stačí premiešať a potom upiecť domäkka. Odporúčame zeleninu nakrájať na zhruba rovnako veľké kúsky, môžete potom piecť na jednom plechu naraz.

Aké dobroty u vás vyhrali a zaradíte ich na váš vianočný stôl?

Tip na záver

Zo zvyšnej uvarenej zeleniny môžete na druhý deň pripraviť skvelú nátierku. Stačí na oleji opiecť cibuľku dozlatista, pridať roztlačenú zeleninu a uvarenú červenú šošovku. Na opečený toast je to výborná záležitosť. Mňam.

Snáď sme vás dnešným článkom potešili a prajeme vám za celý tím Vegmanie krásne a pohodové vianočné sviatky a úspešný nový rok 2023.

publikováno: 12. 12. 2023   napsal/a: Lenka Špaček

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.