V dnešnom článku sa pozrieme na druhý najoslavovanejší sviatok – Veľká noc. Veľkonočné oslavy sa tešia veľkej obľube a predovšetkým na dedinách je stále živá aj korbáč a ďalšie tradície s Veľkou nocou spojené.
V súčasnosti sa ku kresťanskej podobe Veľkej noci zase viac pridávajú aj oslavy spojené s príchodom jari, ktoré sú mnohým bližšie svojou spojitosťou s prírodou. Nech už sa rozhodnete začiatok jari oslavovať akokoľvek, chceli sme vám ponúknuť etickú alternatívu k neveganským zvyklostiam. A taký mazanec si predsa môžete upiecť bez ohľadu na to, či ste veriaci a oslavujete Veľkú noc alebo nie, však?
obsah článku
Škaredá streda a Judáša
V predvečer Zeleného štvrtku sa v mnohých domácnostiach pečú Jidáša, ktoré symbolizujú povraz na ktorom sa obesil Judáš, ktorý zradil Ježiša Krista kvôli tridsiatim strieborným.
Jidáša (10 kusov):
Suroviny:
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 125 g polohrubej múky
- 60 g rozpusteného rastlinného tuku typu Alsan
- 1 lyžica vanilkovej Hrašky
- 75 g rastlinnej smotany
- 50 g rastlinného mlieka
- 50 g čakankového sirupu
- ½ kocky droždia
- štipka soli
- 1 lyžica rumu
- citrnová kôra
Na potieranie po upečení: 1 lyžica javorového sirupu a 1 lyžica rozpusteného Alsanu
Postup:
Do misy nasypte múky, doprostred urobte jamku, kam nadrobíte droždie. Prelejte trochou vlažného mlieka, poprášte múkou a nechajte vzísť kvások. Po 15 minútach, keď kvások krásne bublinkuje, pridajte zvyšné suroviny a vypracujte cesto. Cesto nechajte hodinu pri izbovej teplote kysnúť.
Následne tvarujte judášky. Na 1 kus potrebujete zhruba 50 g cesta. Vyvaľkajte valček s priemerom prsta a stočte do rôznych tvarov. Pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte asi 15 minút kysnúť.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C zhruba 20 minút. Po upečení potrite zmesou sirupu a tuku a nechajte úplne vychladnúť.
Zelený štvrtok
Zelený štvrtok sa podľa tradícií začína konzumáciou Judášov za svitania. Kto si privstane a takto raňajkuje, mal by sa podľa tradícií tešiť celý rok pevnému zdraviu.
Následne sa počas zeleného štvrtku tradične konzumujú zelené potraviny, kedy asi najčastejším variantom v domácnostiach je špenát. Môžete ale vyskúšať aj šalát zo žihľavy, zelenej smoothie, žihľavovej halušky, kapustovú polievku, hráškové pyré a iné varianty. Dôvodom je opäť snaha o poistenie si zdravia na celý ďalší rok. Podľa tradícií by sa ľudia mali vyvarovať v tento deň hádok aj výpožičiek. Kto to vydrží, tomu by sa mali po celý rok vyhýbať konflikty a mala by sa zlepšiť aj finančná situácia.
Mne osobne sa páči tradície jesť v tento deň zelené jedlo. Manžel pravidelne vozí zelené pivo (ktoré je vegánske, zelenú farbu mu dodáva väčšinou výluh zo žihľavy), na raňajky si doprajeme smoothie z mladého špenátu, hrušiek a makového mlieka a na večeru už niekoľko rokov chystáme ražné halušky, kedy do cesta rozmixujem zelené sparené žihľavy s kapustou, cibuľkou a „špekom“ z tempehu.
Krémový špenát so zemiakovými haluškami
(4 porcie):
Suroviny:
Špenát:
- 400 g špenátových listov
- 2 cibule
- 2 lyžice oleja
- 200 ml rastlinnej smotany
- Soľ
- 2 strúčiky cesnaku
Zemiakové halušky:
- 500 g uvarených a vychladnutých zemiakov varného typu „C“
- 150 g polohrubej múky
- 2 lyžice Hrašky na zahusťovanie
- soľ
Špenát:
Na oleji orestujte cibuľku a cesnak. Akonáhle bude oboje dozlatista, zalejte smotanou a osoľte. Následne pridajte dobre umyté a nasekané špenátové listy, krátko povarte a môžete servírovať. Špenát môžete vylepšiť napríklad pridaním kukurice.
Noky:
Uvarené a vychladnuté zemiaky olúpte a prepasírujte cez sito. Zemiaky riadne osoľte, pridajte Hrašku a múku a vypracujte cesto, ktoré by sa nemalo príliš lepiť. Potom vyváľajte valčeky s priemerom asi 2 cm a krájajte 2 cm dlhé kúsky, ktoré varte vo vriacej, osolenej vode tak dlho, kým nevyplávajú. Servírujte ihneď. Kvôli lákavejšiemu tanieru odporúčam špenát s haluškami ozdobiť posypanými krúžkami osmaženej cibule alebo podávať s plátkami tempehu.
Veľký piatok
Veľký piatok je pre kresťanov dňom prísneho pôstu. Ľudia tiež verili, že tento deň je magický a že sa otvárajú hory a vydávajú svoje poklady. Veľký piatok ako bezmäsitý deň je stále praktizovaný v mnohých rodinách aj reštauráciách, u nás doma sme pravidelne pripravovali sladké obedy – vdolky, šišky, zemiakové knedle so slivkami, žemľovku či ryžový nákyp. Tradične sa veľa pripravovali jedlá z húb, krúp, hrachu (pučálka) často v kombinácii s planými jarnými bylinkami.
Pečené vdolky
Suroviny:
- 1 kg hladkej špaldovej múky
- 100 g rozpusteného Alsanu alebo oleja
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica vanilkovej Hrašky
- 1 kocka droždia
- 0,7 litra rastlinného mlieka
- 1/2 lyžičky soli
Plus na dozdobenie: lekvár, mak, marmeláda, …
Postup:
Do veľkej misy presejte múku a urobte doprostred jamku. Do jamky nadrobte kocku droždia, pridajte lyžicu cukru a zalejte trochou vlažného mlieka. Zaprášte múkou a nechajte asi 15 minút v teple vzísť kvások. Potom pridajte zvyšné suroviny a uhneťte hladké, nelepivé cesto. Nechajte prikryté utierkou kysnúť pri izbovej teplote zhruba 1 hodinu.
Potom na pomúčenom doske vyváľajte na placku vysokú asi 1,5 cm a vykrajujte väčšie kolieska (napríklad pomocou pohára). Kolieska klaďte na papierom na pečenie vyložený plech a nechajte ešte asi 20 minút kysnúť.
Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C. Nakysnuté vdolky môžete ešte potrieť rastlinným mliekom s cukrom alebo rozpusteným Alsanom a posypať škoricovým cukrom, ako som to urobila ja. Pečte zhruba 20 minút. Stav vdolkov radšej kontrolujte. Odporúčam piecť bez vetráka, ten zapnúť až na posledných 5 minút kvôli lepšej farbe.
Podávajte s tým, čo máte radi. Ja osobne milujem kombináciu lekváru a maku, moje deti zase s malinovou marmeládou. Skvelé sú aj s tofu tvarohom. Z cesta môžete pripraviť aj vdolky vyprážané.
Biela sobota
O veľkonočnej sobote sa tradične pečú baránkovia, mazance a ľudia si vynahradzujú predchádzajúci pôst chutnou stravou. V domácnostiach sa začínajú pliesť korbáčiky a farbiť vajcia. Kresťania sa v tento deň krstia, svätí sa oheň a voda a znovu sa rozoznievajú zvony, ktoré v strede utíchli.
Baránok sa pečie ako symbol na pamiatku obetovania Ježiša Krista, ktorý bol práve tak nevinný, poslušný a čistý ako baránok. V bohatých rodinách sa obetovával priamo mladý baránok, v chudobných rodinách vznikla ako náhrada tradície pečenia múčnika – baránka. Našťastie si môžeme odovzdávať aj veľkonočné zvyky tak, aby žiadny živočích netrpel.
Baránok
Suroviny:
- 1 a ¼ hrnčeka polohrubej múky
- ½ hrnčeka cukru
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžica vanilkovej Hrašky
- 3 lyžice vody
- ¼ hrnčeka oleja
- ½ prášku do pečiva
- Štipka soli
- ½ hrnčeka rastlinného mlieka
- 1 vanilkový cukor
- kôra z 1 bio citróna
- 30 g horkej čokolády, 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
Postup:
V mise premiešajte tekuté suroviny a potom postupne primiešavajte sypké s výnimkou čokolády a kandizované kôry. Nechajte šľahať aspoň 10 minút. Na záver vmiešajte nasekanú čokoládu a pomarančovú kôru. Nalejte do vymastenej a hrubou múkou vysypanej baránkovej formy. Pozor, plňte len do ¾, cesto naskočí.
Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C zhruba 45 minút. Dĺžka pečenia záleží na materiáli použitých foriem. Tradičné kameninové budú potrebovať inú dĺžku ako kovové alebo porcelánové.
To, či je cesto hotové spoznáte pomocou špajle, ktorá musí byť po vytiahnutí z cesta suchá a čistá. Baránka nechajte vo forme vychladnúť a vyklopte až potom.
Veľkonočná nedeľa
Veľkonočná nedeľa je najväčším kresťanským sviatkom, pretože sa oslavuje zmŕtvychvstanie Ježiša Krista. Z vegánskeho hľadiska tento deň veľmi etický nie je, bol to deň, keď sa definitívne po pôste navracia na konzumáciu mäsa a ľudia oslavujú opulentnými hostinami. Klasickým múčnikom, ktorý sa v tento deň pečie je mazanec, taká veľkonočná obdoba vianočky, ktorá sa pripravuje zo sladkého kysnutého cesta a je plná orieškov a hrozienok. Recept vám prinášame nižšie.
Namiesto opulentnej masovej hostiny si môžeme pripraviť bohatý vegánsky stôl alebo môžeme ísť svojou cestou a, napríklad ako my, vyraziť na celodenný výlet do prírody so skromným piknikom. Do batohu už tradične balíme mazanec, pečivo s tofíčkovou nátierkou a ovocné špízy. Jednoduché, chutné, jednoduché a tá veľkonočná atmosféra aj tak zostáva. Nikam nemizne.
Mazanec
Suroviny:
- 230 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- 1 kocka čerstvého droždia
- 130 ml vlažného rastlinného mlieka (ja som použila mandľové)
- 70 g vanilkového cukru (používam domáci z trstinového cukru a mletej vanilky)
- 70 g rastlinného oleja
- 4 g soli
- citrónová kôra z 1 citróna
- 1 lyžica vanilkovej hrašky a 3 lyžice vody
- 35 g hrozienok (namočených v rume 🙂 )
- 35 g mandlí
Postup:
Do misy nasypte hladkú a polohrubú múku. Uprostred urobte jamku, do ktorej nadrobte droždie. Droždie zalejte 2/3 mlieka. Droždie s mliekom a troškou múky premiešajte až vám vznikne hustejšie cesto, asi ako na lievance. Omládok zasypte troškou hladkej múky a nechajte 30 minút kysnúť.
Po 30 minútach pridajte cukor, zvyšok mlieka, olej, soľ, citrónovú kôru, gél z ľanového semienka a spracujte cesto. V robote to bude trvať zhruba 10 minút. Nakoniec zapracujte hrozienka a časť mandlí. Cesto prikryte utierkou a nechajte ďalších 30 minút oddýchnuť.
Potom z cesta vytvarujte mazanec, prípadne pridajte trošku múky, aby sa Vám s cestom dobre pracovalo. Hotový mazanec presuňte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte zhruba hodinu kysnúť. Potom mazanec narežte do kríža, potrite vodou zmiešanou s kvapkou oleja a posypte plátkami mandlí.
Pečte pri 160 ° C zhruba 40 – 50 minút. Odporúčam upiecť rovno dva mazance, pretože jeden je zaručene málo :-).
Veľkonočný pondelok alebo červený pondelok
- Najčastejšie je s veľkonočným pondelkom spájaná koleda, korbáč. Pôvodným zmyslom „pomladenia“ žien a dievčat bolo cez čerstvé prútiky spletené do korbáča symbolicky omladiť ženské telo, dodať silu a ohybnosť prútika. Za vyšľahanie žena podarováva muža pomaľovaným vajíčkom, ako symbolom nového života, pre kresťanov symbolizuje vzkriesenie Krista. Pokiaľ išlo o muža, ktorý sa žene páčil, dostával vajcia zafarbené načerveno.
- Ak chce človek pokračovať v tomto klasickom móde, môže ako korbáčik pridať dobroty čokoládové, ktoré sa dajú v predveľkonočnom období bežne kúpiť aj v obchodoch (napr. DM drogéria, Lind zajačik z horkej čokolády napr. v TESCO, Veganobchod, Pureshop, Globus ai.)
- Genderovo vyváženou alternatívou k tradičnej korbáčiku je hľadanie veľkonočných vajec. Táto zvyklosť k nám dorazila z Nemecka a spočíva v tom, že veľkonočný zajačik roztrúsi vajíčka v záhrade. Deti potom vajíčka alebo sladkosti zbierajú.
- U veľkonočného zajačika sa môžete vyšantiť a dopriať deťom odmeny podľa ľubovôle. Výhodou je, že je to vo vašej réžii a tak sa nestane, že by dieťa našlo niečo neveganské. U nás doma sa osvedčil čokoládový zajac z DM drogérie, domáce pečené perníčky a balíčky s lyofilizovaným ovocím. Páči sa mi, že sa deti na tento sviatok naozaj tešia a užijú si ho bez ohľadu na pohlavie. Krásne touto veľkonočnou nádielkou zakončujeme oslavy príchodu jari.
A čo s vajíčkami?
Po veľkonočnom koledovaní sa vyrojí plno článkov, ako zlikvidovať veľkú zásobu vykoledovaných vajec. My síce vajcia nejeme, to nám ale nebráni si túto chuť navodiť a vyčarovať si „falošné“ vajíčkové jedlá. Už ste skúšali topánkovú nátierku, topánočky, „vajíčkový“ aspik či šalát. Tajomstvo tkvie v kúzle čiernej soli. Poznáte? Pokiaľ nie, určite vyskúšajte. Chuť vajíčok je dokonalá.
A čo s veľkonočnou výzdobou?
Často sa najmä v škôlkach stretnete s tým, že sa od rodičov požaduje, aby doniesli pre deti vyfúknuté vajíčka, kúsok vlny či ďalšie prírodné, neveganské materiály. Ako túto situáciu riešia vegánski rodičia? U vajec môžete zvoliť vajcia sadrové, polystyrénové alebo drevené. Skvelou studnicou nápadov je Pinterest. Pri vlne nie je problém zohnať umelú a doniesť túto variantu.
Často sa ešte pečú veľkonočné perníčky. V takej chvíli sa môžete ujať „žezla“ a napiecť perníčky pre celú škôlku (tak to robím ja) a máte tak istotu, že bude mať vaše dieťa vegánsku verziu alebo sa dohovoriť a priniesť si svoje. Na zdobenie namiesto bielkovej polevy môžete použiť polevu z cukru, citrónovej šťavy a kukuričného škrobu alebo istejší variant z čokoládovej polevy, semienok, kokosových lupienkov, orechov, sušeného ovocia či vegán cukríkov.
Dobrou variantou je aj verzia z našej škôlky, kedy sme vykrájali perníkové figúrky a po upečení na ne nalepili papierové obrázky opatrne cukrovou polevou. Presne tak zdobila perníky aj moja prababička cukrárka.