Poznáte umeocet? Skvele dochutí omáčky, polievku, šošovicu na kyslo aj šaláty

Umeocet

Umeocet patrí medzi skvelé dochucovadlá, typické pre japonskú kuchyňu. Do sveta sa rozšíril so záujmom o makrobiotickú stravu. Je vedľajším produktom pri fermentácii kôstkových plodov stromu ume. Tento ovocný strom je odrodou marhule, ale snáď pre svoj tvar a aj anglický termín ume plum vinegar sa pre umeboshi vžilo označenie švestičky a pre tekutinu z nich ocot.

V skutočnosti však o pravý ocot, ako je napríklad ten jablkový, nejde. Neobsahuje totiž kyselinu octovú, ale kyselinu citrónovú. Umeboshi sa hneď po zbere presolia a nechávajú niekoľko dní sušiť na slnku. Potom sa nakladajú do slaného nálevu spoločne s listami shiza, ktoré zlepšujú jeho konzervačné účinky a dodávajú náleve karmínovo červenú farbu. Umeboshi sa potom vyberú a predávajú ako samostatný produkt.

A práve zvyšná tekutina sa potom stáča do fliaš a predáva ako umeocet. Má slano-kyslú chuť a jeho príjemná vôňa pripomína ríbezle. Je tiež plná chuti umami.

Kam môžete umeocet použiť? Tam, kde potrebujete spojiť slanú a kyslú chuť. Napríklad:

  • do tradičnej šošovky na kyslo, guľajdy, kôprové omáčky
  • pre výrobu dresingov, zálievok či marinád
  • pár kvapiek príjemne oživí a chuťovo doladí aj mnohé polievky a hlavné jedlá
  • pre výrobu láku na nakladanie kvasenej zeleniny
  • rozmiešaný v pohári vody je príjemným spoločníkom do letných horúčav

Len pozor, omeocet je veľmi slaný. Nalievajte ho z fľaše radšej cez lyžičku a použite ho hneď na začiatku dochucovania, ešte pred solením.

Do guľajdy, do šošovice na kyslo, do šalátov. A v lete pár kvapiek do vody. Ume ocot si zamilujete. Kúpte si umeocet v eshopu Grizly.sk.

publikováno: 04. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.