Slnečnica patrí medzi vysoké byliny z čeľade hviezdicovitých. Rastliny môžu dosahovať až 3 metrov a priemer ich kvetenstva okolo 30 cm. Pochádza z Ameriky, dnes sa však pestujú takmer po celom svete. Hlavným produktom je slnečnicový olej, ktorý sa používa používa pri varení a vyprážaní (ale tiež ako prídavná zložka pri výrobe bionafty). Drvina zbavená tuku sa potom používa na kŕmenie hospodárskych zvierat. Slnečnicové semienka sú tiež používané na zimné prikrmovanie divokých vtákov. Sú však cennou surovinou aj pre ľudskú výživu.
Slnečnicové semienka sú totiž jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E, antioxidantu neutralizujúceho účinky voľných radikálov. Ďalej obsahujú vitamíny A, B1 a niacín. Sú jedným z najvhodnejších zdrojov kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre fungovanie ľudského organizmu, najmä pre rast a obnovu buniek, nervovú sústavu a tvorbu červených krviniek. Obsahujú vysoké množstvo horčíka, selénu, zinku, železa, vápnika a fosforu. Vstrebávanie cenných minerálnych látok je však obmedzené kyselinou fytovou. Jej negatívny vplyv obmedzíte namáčaním, klíčením alebo tepelnou úpravou.
Z hľadiska tukov sú najbohatším zdrojom esenciálnych omega-6 mastných kyselín. Ich vysoký príjem je však problematický vzhľadom na tiež esenciálne, ale všeobecne vzácnejšie omega-3 mastné kyseliny. Pokiaľ sa stravujete čisto rastlinne, s ich príjmom to nepreháňajte. Podrobnejšie vysvetlenie nájdete v článku 5 najlepších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín
Slnečnicové semienka v kuchyni
Slnečnicové semienka sa hodia do teplej aj studenej kuchyne. Môžete ich tiež upraviť šetrným opražením na sucho na panvici, potom budú chutnejšie. Pochopiteľne však zároveň stratia enzýmy a živiny chúlostivé na vyššie teploty. Tie naopak zachováte, ak ich naklíčite. Stačiť vám bude klasický zavárací pohár a sitko. Aj naklíčené chutia lepšie ako neupravené.
Kde použiť slnečnicové semienka
- pridajte do kaší a vločkových raňajok
- semienky si môžete posypať pečivo s nátierkou
- môžete ich použiť aj ako tukovú zložku priamo v nátierkach
- pridajte ich do šalátov
- z opražených semienok zmiešaných so soľou si môžete vyrobiť dochucovadlo zvané gomasio
- v živej strave sa z namočených a rozmixovaných semienok s vločkami nori rias pripravuje alternatíva k rybiemu šalátu či nátierke