Šípky sú plody ruže šípkové, ktoré sa ľudovo hovorí aj ruže psie. Jedná sa o planý ker rastúci vo voľnej prírode. A práve za ním sa na jeseň organizujú početné výpravy. Ľudia vyrážajú zbierať šípky, ktoré následne sušia a pripravujú si tak cennú zásobu vitamínov na neskoršie využitie. V zime si tak môžeme dopriať nielen čaj, ale aj sirup, marmeládu, koláč alebo aj polievku.
obsah článku
Šípok a jeho čajové variácie
Najčastejším spôsobom použitia šípok je jednoznačne čaj. Naše telá ho milujú pre jeho prínosné účinky, ale jeho kyslá chuť mu u mnohých ľudí uberá na popularite. Pozrite sa preto na päť tipov, čím si osladiť šípkový čaj a dodať mu nový šmrnc! V článku tiež nájdete, aké prínosné látky v sebe šípky ukrývajú či základné rady na zber a sušenie týchto červených plodov. A práve na tému sušenia sa teraz bližšie zameriame.
Kedy zbierať šípky?
Úspešný proces sušenia šípok začína najzákladnejšou otázkou: kedy zbierať šípky? Ideálny čas je počas septembra do zhruba polovice októbra. Zásadnejším ukazovateľom správnej doby zberu je však vzhľad a stav samotných plodov. Pri zbere je kľúčové zbierať tvrdé a lesklé plody jasne červenej farby (svetlo oranžová alebo naopak hnedastá farba nie je žiaduca). Tiež sa odporúča vybrať si na zber slnečný deň, pri ktorom je zvýšený obsah vitamínu C. Na zber sa vybavte nožnicami, rukavicami a plátenou taškou. Zbierať šípky do igelitového vrecka by spôsobilo ich zaparenie.
Pokiaľ sú šípky zbierané za účelom následného sušenia, je dôležité vykonať zber pred prvým mrazíkom. Plody po prvých mrazoch mäknú a môžu znehodnotiť celú várku úrody. Ak máte však namierené pre šípky, ktoré budú spracované čerstvé bez predchádzajúceho sušenia (napríklad na výrobu marmelády), tu mrazík plodom neuškodí.
Ako sušiť šípky?
Na sušenie šípkových plodov sa ponúka niekoľko riešení. To najzákladnejšie – nechať šípky voľne uschnúť na vzduchu, slnku či nad kúrením, býva často zatracované kvôli poklesu vitamínu C. Naopak najideálnejším riešením sa javí použitie sušičky, pričom teplota by pri procese sušenie nemalo prekročiť 40 ° C. Takto spracované plody si uchovávajú najväčší podiel svojich prospešných látok.
Ak nemáte doma sušičku, nenechajte sa odradiť. Stará dobrá rúra to zvládne tiež! Len treba aj tu počítať s poklesom vitamínu C, pretože plody budú vystavené v rúre vyššej teplote ako v prípade sušičky, ktorá je na šetrný proces sušenia špecializovaná. A ako teda sušiť šípok?
- Nazbierané plody ešte raz skontrolujte, či obsahujú iba kusy vhodné na sušenie. Aj jeden znehodnotený kus môže nakaziť ostatných a pripraviť vás o časť úrody. Zbavte jednotlivé plody vetvičiek, lístkov a štiepok.
- Šípky dobre umyte (obzvlášť boli zbierané blízko cesty) a potom usušte čistou utierkou. Od zvyškovej vlhkosti ich nechajte preschnúť voľne rozprestreté.
- Rozprestrite šípky v jednej vrstve na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do predhriatej rúry na najnižšiu teplotu – tá by sa mala ideálne pohybovať medzi 50°- 60°C a rozhodne neprekročiť teplotu 70°C.
- Dajte sušenie čas. Správne usušené plody majú červenú až tmavú farbu a pri dotyku sa mrvia alebo praskajú.
- Po dokončení sušenia nechajte šípky vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Aj keď sa často po šípkach do pár mesiacov len zaprášia alebo sa rozdajú a darujú rodine a priateľom, je napriek tomu dôležité myslieť na „dátum spotreby “ – po usušení by mali byť šípky spotrebované do jedného roka.
Ruža šípková posiela nudné recepty k šípke!
Šípky majú vo svojom reperotári až prekvapivé možnosti použitia. Okrem populárnych klasík v podobe čaju, marmemelády, omáčky a sirupu, vám šípky doprajú aj spestrenie napríklad pri pečení – za vyskúšanie stojí šípkový koláč, ktorý je nielen vynikajúcou svojou chuťou, ale aj krásny a zaujímavý na pohľad. A šípkové sušienky sú ako stvorené na zimu do veľkej dózy, aby ste mali vždy niečo malé a dobré, k pohodovým chvíľkam s dobrou knihou a čajom, vždy po ruke.
Slávnostnejšiu atmosféru navodí šípkové víno. Je možné ho bežne kúpiť alebo si ho vyrobiť vlastnoručne doma. Výroba a zrenie síce vyžaduje dosť času, ale odmenou vám bude netradičné domáce víno, chuťovo sa podobajúce napríklad vínu portskému.
V obchodoch je k dostaniu prášok z lyofilizovaných šípok, určený na vitamínové obohatenie smoothie, džúsov, müsli, jogurtov alebo kaší. Šípkovú vitamínovú nálož je potom možné si dopriať aj v kancelárii alebo na cestách.
Šípky nie sú len kulinárskou prísadou – majú svoj cenný kozmetický presah. Doma si z týchto plodov môžete vyrobiť šípkový olej, mastičku alebo pleťový peeling.
Šípková omáčka
Gurmány obľúbená šípková omáčka nemusí byť servírovaná len tradične k diviny. Pristane jej to tiež so seitanom, plneným portobello alebo so sójovými plátkami. A že sa príprava nerovná žiadnej alchýmii, dokazuje tento osvedčený recept:
- 200 g šípok (možno použiť ich čerstvú aj sušenú verziu)
- 3 lyžice hladkej múky
- 500 ml zeleninového vývaru
- 5 ks klinčekov vcelku
- 3 guličky nového korenia
- 3 bobkové listy
- 4 lyžice jablčného pyré
- 1 citrón
- cukor, soľ
Šípky opláchneme a vložíme do hrnca s primeraným množstvom vody – aby sa nevyvarila ani neurobila omáčku príliš riedku. Pridáme klinčeky, nové korenie, bobkové listy a varíme, kým šípky nezmäknú. Potom vytiahneme všetky korenia a šípky rozmixujeme tyčovým mixérom. Túto zmes precedíme cez čisté plátno alebo jemné sitko a vrátime opäť na platňu.
Prilejeme zeleninový vývar, soľ, 2 lyžičky cukru a 1 lyžicu citrónovej šťavy. Privedieme do varu, pridáme jablčné pyré a na miernom plameni necháme prebublávať. Na záver vytvoríme zápražku (vytvorenú z hladkej múky a zmiešanú s trochou teplej vody) a tú omáčku ľahko zahustíme.
Šípkový sirup
Čo sa týka nápojov, je šípok rodený multipotenciál. Boduje nielen v čajoch, ale aj na poli limonád, smoothie a džúsov. K tomu sa vždy hodí mať po ruke fľašu (alebo dve, tri…) dobroučkého šípkového sirupu. Príprava nenáročná, chuť lahodná. Po pridaní mašle na fľašu domáceho sirupu vznikne milý darček, ktorý zaručene poteší.
1 kg čerstvých šípok
1,5 liter vody
1,5 kg cukru (najlepšie trstinový)
šťava z 1,5 citróna
šťava z 1 pomaranča
4 lyžice medu
Šípky očistíme od vetvičiek, štipiek a lístkov a umyjeme. Následne plody nasekáme na menšie kúsky, vložíme do hrnca s uvedeným množstvom vody a na miernom plameni varíme do zmäknutia. Potom hrniec odstavíme z platne, prikryjeme pokrievkou a necháme 6-12 hodín lúhovať.
Výluh precedíme cez čisté plátno alebo jemné sitko a vrátime opäť na platňu. Pridáme cukor, med, šťavu z citróna a pomaranča a necháme povariť do úplného rozpustenia cukru. Vychladnutý sirup nalejeme do sterilizovaných fliaš, dobre uzavrieme a uchovávame v chlade.
Domácí šípkový čaj
Ako dlhoročná „čajodějka“ používam šípok ako základ čaju dosť často, pretože sa dá lúhovať dlho a preto sa s ním dobre vylúhuje rôzne korenia a ovocie. Samotný šípkový čaj je pre mňa nuda, preto som si vytvorila chutnejšie zmesi.
Najosobnejší kontakt so surovinami je ručné spracovanie a tak som starý mažiar rehabilitovala zo zaprášenej dekorácie opäť na užitočnú pomôcku, v ktorej nadrvím šípok i korenie. Kvôli najlepšiemu vizuálnemu pôžitku z lúhovania zase používam french press, kde môžem sledovať, ako sa čaj farbí a ako víri a plávajú jednotlivé kúsky, keď ho stlačením a nadvihnutím sitka rozhýbem. Dôležité je lúhovať dlho, najlepšie 15 min, pokojne aj dlhšie. Hlavne škorica a sušené ovocie potrebuje veľa času. Pokojne môžete zaliať znova a nechať lúhovať aj cez noc.
Ja zalievam drvený šípok vriacou vodou a nevarím. Spôsobov lúhovania šípky je viac, treba varenie celých šípok, dajú sa aj macerovať za studena a potom len zahriať. Vyskúšajte a vyberte si svoj spôsob.
Veľa sa na webe riešia pichľavé chĺpky zvnútra šípku, ktoré môžu pichať do rúk (na to si dajte pozor pri naberaní rozdrvených šípok) alebo aj v krku pri pití čaju, pokiaľ nie je preliať cez filter (french press nemá tak jemné sitko a nejaké chĺpky sa cez neho dostanú, ale mne a mojim blízkym to nevadí). Nebojte sa toho príliš, ak by vám to naozaj vadilo, riešenie je hneď niekoľko:
- preceďte čaj cez papierový filter alebo plátno
- kúpte si v DM prázdne čajové vrecká a čaj plňte do nich
- robte čaj z celých šípkov, lúhujte alebo varte spoločne s ostatnými surovinami
S čím šípky kombinovať?
Mám pre vás päť skvelých jedinečných kombinácií, ktoré sa dajú lúhovať aj dvakrát, vyobrazené dávky sú na 250 ml:
1. Šípka so zázvorom, škoricou, kurkumou a hrozienkami
Ostrosť zázvoru je vyvážená sladkosťou hrozienok a škorice a doplnená nezvyklou chuťou kurkumy. Zázvor aj kurkumu odporúčam sušiť doma, nakrájané tenké plátky bio zázvoru a kurkumy sa usušia na site za pár dní.
Hrozienka pokrájame, ostatné suroviny rozdrvíme v mažiari. Na obrázku vidíte množstvo jednotlivých surovín. Pri drvení prikryte mažiar rukou, aby vám šípky nevyskakovali von. Lúhovanie je vizuálny zážitok, farba čaju pomaly tmavne a suroviny zväčšujú svoj objem. Môžete upíjať postupne a sledovať, ako sa mení chuť, škorica nadobúda na sile neskôr.
2. Šípok s kokosom
Kyslosť šípky je vyvážená sladkosťou a jemnosťou kokosu, pri závane nudy je možné doplniť o ďalšie suroviny, napr. kakaový bôb. Drvíme len šípky, strúhaný kokos pridáme až potom. Počítajte s tým, že kokos je tučný a je to na povrchu čaju ľahko poznať.
3. Šípok s kakaovým bôbom a škoricou
Kakaový bôb a škorica dodajú čaju na jedinečnej sladkastej chuti, ktorá mierni kyslosť šípku. Pre milovníkov kakaa a čokolády ideálna kombinácia. Kakaový bôb si kúpte pražený. A škoricu kvalitné, ja kupujem v korenie od Antonína. Majú aj škoricu drvenú pre tých, ktorým sa nechce robiť rámus s mažiarom (škorica dá trochu zabrať).
4. Šípok s jablkom a klinčekmi
Ďalšou možnosťou, ako vyvážiť kyslosť šípku, je sušené jablko. Klinček dodáva čaju na zaujímavosti. Ponúka sa sem samozrejme aj škorica. Jablko drviť nepôjde, natrhajte v ruke na menšie kúsky alebo nastrihajte nožnicami.
5. Šípok s jablkom a jahodou
Mrazom sušené jahody sú najlepšou formou jahodovej príchuti, majú intenzívnu chuť a vôňu a sú bez cukru a aróm, takže ideál. A k tomu jablko na zmiernenie kyslosti. Napríklad čaj pre deti, ktoré si vďaka jahôdkovej chuti toho zdravého šípku ani nevšimnú. Lyofilizované jahody sa dajú nadrviť na prášok, pokiaľ ich však necháte na vzduchu, zgumovatí a potom už ich musíte natrhať. Skvelou alternatívou sú aj maliny a môžete pridať aj škoricu.
Správny čas na šípkové potešenie
Že je šípok plodinou vskutku rozmanitou, je nepochybné. A tak nič nebráni tomu ponoriť sa do šípkových experimentov a pretknúť tak svoj jedálniček podmanivo červenou farbou. Väčšina receptov vykúzli aj milé ručne robené darčeky, ktoré všetci milujeme. Poďme teda naplno využiť dary prírody a vytvoriť si neobvyklé šípkové špeciality a nájsť im v našich kuchyniach ich stále miesto.
Autorky článku: Natálie Hrubá a Helena Lněničková (šípkový čaj)