Z Japonska pochádzajúca huba shitake, je obľúbená nielen pre svoju vynikajúcu chuť a vôňu, ale aj pre obsah radu prospešných látok. Je hodnotným zdrojom bielkovín, draslíka, zinku, horčíka, vitamínov B a D. Jej meno sa skladá z dvoch slov: shii = dub, take = huba, čím okrem iného prezrádza , Že patrí medzi huby rastúce na dreve.
V japonskej a tradičnej čínskej medicíne má používanie shitake stálu históriu. Pripisuje sa jej mnoho liečivých vlastností, okrem iného sa používa proti kvasinkovým a bakteriálnym ochoreniam, pri liečbe cukrovky a niektorých druhov rakoviny. Jednou z ich najcennejších látok je polysacharid lentinan.
Na čerstvé shitake narazíte v tuzemských obchodoch pomerne zriedka, najčastejšie sa s nimi môžete stretnúť v sušenom stave v ázijských obchodíkoch alebo zdravých výživách. Možno vás tak prekvapí, že shitake sú po šampiňónoch druhou najpestovanejšou hubou na svete. Pokiaľ túžite po stálom prísune čerstvých húb a máte vhodné priestory, môžete kúpiť substrát na jej pestovanie, naočkovať ich výtrusmi a vypestovať si ich doma.
Shitake v kuchyni
Ako pracovať so sušenými hubami? Namočte ich aspoň na hodinu (ale najlepšie cez noc) do studenej vody. Odporúčam pridať pár kvapiek sójovej omáčky, zvýrazní sa tak chuť. Nálev rozhodne nevylievajte – pri dusení ho použite na podliatie alebo ako základ polievky, je plný umami chuti a pri zahriatí sa plne rozvinie jeho vôňa.
Napučané huby potom môžete využiť na mnoho spôsobov. Shitake môžete dusiť, smažiť, grilovať aj piecť. Môj obľúbený recept je podusiť ich na cibuľke s údeným tempehom, pridať len ľahko povarený bulgur a ešte krátko podusiť vo vývare, kým bulgur nezmäkne a chute sa nespoja.
Shitake tiež používam do ryžových rezancov, wok panvíc s ryžou, miso polievky alebo hubových omáčok. Pripravil som z nich aj hubovú tlačenku (základom “aspiku” bol agar-agar) alebo spoločne s morskými riasami tiež vegánsku verziu rybie omáčky. Ďalšiu inšpiráciu nájdete pod tagom recepty s shitake.