Sezóna redkvičiek je konečne v plnom prúde a vďaka tomu môžete z tejto nenápadnej zeleniny vyťažiť maximum. Všetky druhy sú totiž mimoriadne zdravé a vďaka bohatému obsahu vitamínov a minerálnych látok sa už stovky rokov používajú dokonca v ľudovom liečiteľstve. Vyberte si svojho favorita aj obľúbený spôsob spracovania, možností je mnoho.
obsah článku
Reďkev guľatá, alebo daikon – aký je váš favorit?
Všetky druhy reďkoviek pochádzajú z Ázie a sú variantom reďkovky siatej. Ide o jednoročnú koreňovú zeleninu, z ktorých najznámejšie sú bezpochyby tie červené. Rozlišujeme dva základné druhy, a to reďkev okrúhlu a podlhovasté, ktorá je známa tiež pod označením daikon. U nás sú stále najobľúbenejšie hlavne okrúhle odrody.
K jedlu neslúži iba samotný koreň, ale aj násť rastliny. Tú môžete upraviť rovnakým spôsobom ako špenát, pripraviť z nej pesto, pridať do krémovej polievky… Vňať dokonca obsahuje niekoľkonásobne vyšší podiel vitamínu C.
Prečo sú reďkovky zdravé?
Už zaznelo, že reďkovka je mimoriadne zdravá zelenina, ale prečo vlastne? Obsahuje hlavne vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém, ďalej B1, B3, B6 a vitamín E. Z minerálnych látok hlavne rutín, ktorý je známy hlavne vďaka pohánke, a to predovšetkým u ľudí, ktorí majú problémy s kŕčovými žilami. Tiež obsahuje vlákninu, železo, mangán, meď, fosfor, horčík, ale aj síru. Tá je tu prítomná vďaka horčičným olejom.
Vitamín C teda pomáha posilňovať imunitný systém a spolu s vitamínom E a prítomným betakaroténom pôsobí ako antioxidant. To znamená, že chráni telo pred negatívnym vplyvom škodlivých voľných radikálov.
Horčičné oleje, ktoré bezpochyby spoznáte na chuti (dodávajú reďkovkám charakteristickú štipľavú chuť), majú antibakteriálne a antimykotické účinky. Tie pôsobia v ústnej dutine, ale aj v žalúdku a v črevách. Na tieto účely je najspoľahlivejšie popíjať šťavu z reďkoviek v množstve približne 300 ml. Rozhodne v tomto prípade neplatí čím viac, tým lepšie. Kvôli prítomnosti síry by väčšie množstvo mohlo narušiť metabolizmus jódu a tým aj funkciu štítnej žľazy.
Nezabúdajme ani na vlákninu, ktorá má blahodarný vplyv na črevnú mikroflóru. Práve kvôli nej sa reďkovky začali používať v ľudovom liečiteľstve. Veľmi rýchlo si poradí s akoukoľvek bežnou črevnou nepríjemnosťou.
Druhy reďkoviek a ich použitie
Vzhľadom na to, že všetky druhy reďkoviek pochádzajú z reďkovky siatej, majú veľmi obdobné vlastnosti a podiel cenných látok. Čo ich odlišuje, je najmä ich vzhľad a spôsob použitia.
Reďkovky, ako ich všetci poznáte
Čo sa týka u nás najznámejšieho druhu, teda klasickej reďkovky, rastie hneď v niekoľkých farbách. Vedľa červenej sa pestuje aj biela, fialová alebo žíhaná bielo-fialová.
Reďkovky môžete konzumovať studené aj tepelne upravené. Vysokou teplotou stratí väčšinu vitamínov, zvyšok ale zostáva. Ak nemáte radi tak výraznú štipľavú chuť, nakrájajte pred podávaním reďkovky na plátky a posoľte ich. Vzhľadom k tomu, že sa horčičné oleje vyskytujú tesne pod šupkou, pomôže aj to, keď ich jednoducho olúpete. Nenechávajte ale reďkovky nakrájané dlho. Rovnako ako tepelnou úpravou aj v tomto prípade stratí pomerne veľa cenných látok.
Hodí sa do studených šalátov, nátierok a pripravuje sa z nich redkvičková polievka. Existujú dokonca niektoré recepty, podľa ktorých si môžete pripraviť reďkovky na sladko. Vyskúšajte pre začiatok ten najjednoduchší. Ak dávate prednosť klasike, jasným favoritom bude reďkovková nátierka.
Reďkovky na sladko
Ingrediencia
- 200 g reďkoviek
- 50 g kokosového cukru
- 1 polievková lyžica javorového alebo iného sirupu
- 1 polievková lyžica kokosového oleja
- 1 čajová lyžička škorice
Reďkovky nakrájajte na štvrtky. Potom zmiešajte všetky zvyšné ingrediencie a na záver pridajte reďkovky. Pečte v zapekacej mise, ale tak, aby vám nevznikla vrstva reďkoviek. Najlepšie časti sú práve tie, ktoré neboli pod vrstvou a vďaka cukru skaramelizovali.
Reďkovková nátierka s avokádom
Ingrediencia
- 1 zrelé avokádo
- 6 väčších reďkoviek
- 1 lyžička koriandra
- citrónová šťava
- soľ a korenie na dochutenie
Najprv nastrúhajte reďkovky. Ak nechcete, aby pálili, už na začiatku ich posoľte. Potom sa presuňte k avokádu, ktoré roztlačte vidličkou a pridajte zvyšné suroviny vrátane reďkoviek. Okrem koriandra môžete pokojne použiť aj vňať zo samotných reďkoviek.
Klíčenie reďkoviek a microgreens
Je to až neuveriteľné, ale iba jedna lyžička klíčkov vydá, čo sa týka živín, až za 30 zrelých reďkoviek. Klíčky sú všeobecne elixírom mladosti, ani pri tejto zelenine s nimi neváhajte. Chuťovo už sa podobajú reďkovkám, ale sú oveľa jemnejšie. Semienka prepláchnite vo vode, potom ich zalejte studenou vodou a nechajte cez noc, aby sa aktivoval proces klíčenia. Druhý deň vodu zlejte a semienka poputujú do klíčiacej misky alebo sitka, aby prebytočná voda mohla odkvapkávať. Preplachujte dvakrát denne. Klíčky sa začnú väčšinou objavovať hneď na druhý deň.
Podobne sú na tom tzv. microgreens. Ich pestovanie je tiež veľmi jednoduché. V podstate ide o to nechať klíčky vzísť až do menšej rastlinky. Trvá to približne 7 – 10 dní. Vyžadujú vlhký povrch, na ktorom sa im bude dariť. Pokojne to môže byť kúsok papierovej vreckovky, ktorý budete pravidelne vlhčiť. Semienka najprv na dva až tri dni zakryte, aby boli v tme. Po odkrytí ich naopak nechajte na čo najslnečnejšom mieste.
Čierna reďkev
Ďalším okrúhlym druhom je čierna reďkev. Surová je veľmi tuhá, takže sa hodí skôr na tepelnú úpravu. Skúste ju napríklad nakrájať na kocky a podusiť. Môžete si tak vytvoriť prílohu k hlavnému chodu alebo reďkovkový šalát na sto spôsobov. Rozhodne nezabúdajte na vňať, ktorá aj v tomto prípade obsahuje mnohonásobne viac vitamínu C ako samotný koreň.
Čierna reďkev sa využíva aj v kozmetike. Čerstvá šťava je skvelým pomocníkom v boji s akné, poradí si dokonca aj s tmavými škvrnami na pleti. Ak vás trápia lupiny, potom si zo šťavy pripravte vlasový zábal alebo ju zmiešajte s vodou a vlasy oplachujte.
Tento druh obsahuje najväčšie množstvo horčičných silíc. Pokiaľ ju máte k dispozícii, najlepším spôsobom, ako ju využiť, je bezpochyby šťava. Detoxikuje organizmus, posilňuje imunitný systém a údajne si dokonca poradí s obličkovými kameňmi. Odporúča sa popíjať 250 ml denne na lačno. Fakt, že má čierna reďkev blahodárne účinky na naše zdravie, svedčí aj jej časté použitie ako doplnkov stravy.
Reďkev okrúhlice
Posledným druhom okrúhlej reďkovky je okrúhlice. Ako názov napovedá, obsahuje značné množstvo vody, konkrétne až 90%. V lete si ju preto obľúbite ako osviežujúcu surovinu do šalátu, v zime možno naopak uvítate tepelnú úpravu. Osobne ju najčastejšie pripravujem rovnako ako zemiakovú kašu. Je to rozhodne zdravšia, ale stále veľmi chutná alternatíva. Z výživového hľadiska má obdobné vlastnosti ako už spomínané druhy.
Daikon
Vo väčších supermarketoch ste si už určite niekedy všimli podlhovasté biele reďkovky. Tak to je práve daikon. Inak sa jej hovorí aj japonská alebo čínska reďkev. Síce všetky druhy pochádzajú z ázijských krajín, ale v tomto prípade je daikon stálicou tamojšej kuchyne.
V surovom stave pripomína o niečo pikantnejšiu reďkovku, ak ju uvaríte, získate chuť repy. V oboch prípadoch ju ale najprv olúpte. Použiť ju potom môžete ako ostatné druhy reďkoviek. Obzvlášť chutí je polievka z bielej reďkovky. Pripravte ju ako klasický zeleninový vývar a pri jej dochucovaní nešetrite bylinkami. Ďalší z typických spôsobov využitia je tzv. kimchi, teda pikantná forma kvasenej zeleniny.
Žltá reďkev
Žltá reďkev nie je samostatná odroda, ale spôsob spracovania reďkovky daikon. Pochádza z japonskej kuchyne a je známa pod menom takuan. Celá reďkev sa nakladá do nálevu z cukru a ryžového octu. Žltá farba je vytváraná umelým farbivom iba pre efekt.
V Japonsku sa, rovnako ako avokádo alebo uhorka, používa hlavne na prípravu maki sushi. Pridáva sa aj do tradičných japonských polievok.
Reďkovky do každej kuchyne
Reďkovky a reďkovky všetkého druhu zďaleka nemusí byť len štipľavá zelenina, po ktorej siahnete len párkrát do roka. V obchodných reťazcoch, ale aj od farmárov sa dajú pomerne ľahko zohnať aj mimo sezóny. Sú zdravé, dajú sa pripraviť mnohými spôsobmi a poradia si aj s istými zdravotnými neduhmi.