Ingrediencie:
600g zemiakov
120g hrubej múky
40g krupica
1 balenie údeného tofu
2 cibuľa
2 lyžice paradajkového pretlaku
soľ, korenie, celá rasca, olej
kyslá červená kapusta
trošku hladkej múky
Postup:
- Zemiaky umyjeme av šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky z vody vyberieme a necháme cez noc vychladiť.
- Druhý deň dáme do hrnca kapusty a zalejeme hrnčekom vody. Pridáme 1/2 lyžičky celej rasce a 1/2 lyžičky soli. Premiešame a privedieme do varu. Potom plameň stlmíme a pod pokrievkou necháme variť 20 – 30 minút domäkka.
- Tofu a 1 cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji orestujeme dozlatista. Posolíme a okoreníme. Potom pridáme 2 lyžice paradajkového pretlaku a poriadne premiešame. Dáme bokom z platne vychladnúť.
- Na platňu dáme väčší hrniec, ktorý naplníme vodou a privedieme do varu. Osolíme lyžičkou soli.
- Uvarené zemiaky z predchádzajúceho dňa olúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame. Pridáme 120g hrubej múky a 40g krupice. Osolíme. Cesto rýchlo prepracujeme a rozdelíme si ho na 3 diely. Potom každý z cesto dielov postupne rozvaľkáme na pracovnej doske posypanej troškou hladkej múky. Väčším pohárom vykrajujeme kolieska (ja použila pollitrový kelímok). Každé koliesko naplníme pripravenou zmesou z tofu a cibule. V dlani prsty zatvoríme a vytvarujeme knedľu.
- Knedle vkladáme do pripravenej osolenej vriacej vody a varíme 15 – 20 minút.
- Dokončíme kapustu – druhú cibuľu nakrájame nadrobno a na troške oleja osmažíme. Zaprášime 1 lyžicou hladkej múky a chvíľku spoločne restujeme. Preložíme do hrnca k kapuste, premiešame a pár minút ešte spoločne povaríme. Kapustu dosladíme podľa chuti.
Počet porcií:
12 menších knedlíDoba prípravy:
1 hodina