Zapečený karfiol

Zapečený karfiol
Počet porcií: 2-3 porcie
Doba prípravy: 45 minút
Ingrediencie:

1 menší karfiol
4 stredné zemiaky
50g vegánsky syr na rozpečenie (napr. Violife)

bešamel
250 ml sójoveho (popr. iného rastlinného) mlieka
20 g repkového oleja
20 g hladkej múky
soľ, čierne korenie

Postup:

Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju a okoreníme.

Karfiol opláchneme a rozoberieme na ružičky. Zemiaky opláchneme, olúpeme a nakrájame na plátky. V osolenej vode ich krátko povaríme (mali by zostať polotvrdé) a scedíme. Zapekaciu misku či remosku vymastíme olejom či kokosovým tukom a na dno naukladáme ružičky karfiolu a kolieska zemiakov. Osolíme ich a zalejeme pripraveným bešamelom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry pre 180 ° C na 25 minút. 5 minút pred koncom posypeme povrch nastrúhaným syrom a necháme ho rozpiecť.

Podávame so zeleninovým šalátom alebo fermentovanou zeleninou. Hodí sa tiež zapečený karfiol posypať kockami orestovaného tofu či tempehu (dodajú jedlu bielkoviny).

Páčil sa vám recept? Pošlite ho ďalej:

Súvisiace recepty