12 väčších klasických šampiňónov (alebo 8 portobello)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 sušené paradajky
1/2 balenia údeného tofu
1/2 hrnčeka kuskusu
1 lyžica paradajkového pretlaku
10 zemiakov
olej
soľ, korenie, drvená rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať (sušená alebo nasekaná čerstvá)
- Šampiňóny umyjeme a odstránime nohy. Prstom vydlabeme vnútro, aby nám vzniklo čo najviac miesta na náplň. Najlepšie šampiňóny na plnenie sú portobello, pretože ich klobúky sú veľké a pevné. Ale ak máte doma klasické šampiňóny (ako ja), vôbec to nevadí! Len vyberte čo najväčšie kúsky.
- Zapneme si rúru na 180 stupňov.
- Kuskus zalejeme vriacou vodou (v pomere 1 diel kuskusu a 2 diely vody – to znamená v tomto recepte pol hrnčeka kuskusu zalejeme hrnčekom vody), osolíme väčšou štipkou soli, priklopíme a necháme napučať. Hotový kuskus premiešame v miske vidličkou.
- Cibuli, cesnak, sušené paradajky aj nožičky zo šampiňónov nakrájame nadrobno. Tofu nastrúhame na jemnom strúhadle.
- Na troške oleja necháme zosklovatieť cibuľu. Pridáme cesnak, sušené paradajky, nožičky šampiňónov aj nastrúhané tofu. Všetko spoločne restujeme 5 minút.
- Pridáme 4 vrchovaté lyžice hotového kuskusu. Restujeme ďalších 5 minút.
- Osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu paradajkového pretlaku. Premiešame.
- Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Ochutnáme, popr. dosolíme (podľa chuti).
- Nalijeme si trošku oleja do dlane a pripravené vydlabané klobúčiky šampiňónov ním potrieme. Každý klobúčik naplníme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny. V miske polejeme troškou oleja, posypeme sladkou paprikou, drvenou rascou a osolíme. Premiešame, aby sme všetky zemiaky obalili v korení s olejom (rukou to ide najlepšie). Vysypeme na papier na pečenie na plech vedľa šampiňónov.
- V predhriatej rúre pečieme približne 30 minút – záleží na veľkosti šampiňónov a zemiakov.
Tip č.1 😉
Podávajte s dipom. Skúste napríklad túto domácu sojanézu:
Do vysokej nádoby nalejte 1dcl sójového mlieka (vždy iba sójové), 2dcl rastlinného oleja, 1 lyžičku horčice, osoľte (najlepšie čiernou soľou – dodá ľahko vajíčkovú chuť) a okoreňte. Tyčovým mixérom 1 minútu mixujte. Hotovo!
Tip č.2 😉
Z domácej sojanézy vyrobte výbornú domácu tatárku. Do základu (viď. vyššie) pridajte jednu menšiu cibuľu a jednu až dve kyslé uhorky nakrájané najemno. Vytlačte trošku citróna. Dosoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
Dobrú chuť!