Zapečené plnené šampiňóny

Zapečené plnené šampiňóny
Počet porcií: 4 porcie
Doba prípravy: 45 minút
Ingrediencie:

12 väčších klasických šampiňónov (alebo 8 portobello)
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
4 sušené paradajky
1/2 balenia údeného tofu
1/2 hrnčeka kuskusu
1 lyžica paradajkového pretlaku
10 zemiakov
olej
soľ, korenie, drvená rasca, sladká červená paprika, petržlenová vňať (sušená alebo nasekaná čerstvá)

Postup:
  1. Šampiňóny umyjeme a odstránime nohy. Prstom vydlabeme vnútro, aby nám vzniklo čo najviac miesta na náplň. Najlepšie šampiňóny na plnenie sú portobello, pretože ich klobúky sú veľké a pevné. Ale ak máte doma klasické šampiňóny (ako ja), vôbec to nevadí! Len vyberte čo najväčšie kúsky.
  2. Zapneme si rúru na 180 stupňov.
  3. Kuskus zalejeme vriacou vodou (v pomere 1 diel kuskusu a 2 diely vody – to znamená v tomto recepte pol hrnčeka kuskusu zalejeme hrnčekom vody), osolíme väčšou štipkou soli, priklopíme a necháme napučať. Hotový kuskus premiešame v miske vidličkou.
  4. Cibuli, cesnak, sušené paradajky aj nožičky zo šampiňónov nakrájame nadrobno. Tofu nastrúhame na jemnom strúhadle.
  5. Na troške oleja necháme zosklovatieť cibuľu. Pridáme cesnak, sušené paradajky, nožičky šampiňónov aj nastrúhané tofu. Všetko spoločne restujeme 5 minút.
  6. Pridáme 4 vrchovaté lyžice hotového kuskusu. Restujeme ďalších 5 minút.
  7. Osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu paradajkového pretlaku. Premiešame.
  8. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Ochutnáme, popr. dosolíme (podľa chuti).
  9. Nalijeme si trošku oleja do dlane a pripravené vydlabané klobúčiky šampiňónov ním potrieme. Každý klobúčik naplníme a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny. V miske polejeme troškou oleja, posypeme sladkou paprikou, drvenou rascou a osolíme. Premiešame, aby sme všetky zemiaky obalili v korení s olejom (rukou to ide najlepšie). Vysypeme na papier na pečenie na plech vedľa šampiňónov.
  11. V predhriatej rúre pečieme približne 30 minút – záleží na veľkosti šampiňónov a zemiakov.

 

Tip č.1 😉

Podávajte s dipom. Skúste napríklad túto domácu sojanézu:

Do vysokej nádoby nalejte 1dcl sójového mlieka (vždy iba sójové), 2dcl rastlinného oleja, 1 lyžičku horčice, osoľte (najlepšie čiernou soľou – dodá ľahko vajíčkovú chuť) a okoreňte. Tyčovým mixérom 1 minútu mixujte. Hotovo!

Tip č.2 😉

Z domácej sojanézy vyrobte výbornú domácu tatárku. Do základu (viď. vyššie) pridajte jednu menšiu cibuľu a jednu až dve kyslé uhorky nakrájané najemno. Vytlačte trošku citróna. Dosoľte a okoreňte podľa svojej chuti.

Dobrú chuť!

Páčil sa vám recept? Pošlite ho ďalej:

Súvisiace recepty