– 10 zemiakov
– 1 mrkva
– 3 hrsti čerstvého špenát
– 1/2 cukety
– 1 údené tofu
– domáca ryžová smotana alebo 1 smotana kupovaná
– na vymazanie slnečnicový/repkový olej alebo možno tiež použiť vegan maslo
– na vytvorenie syrovej krusty – vegan syr, máme odskúšaný VioLife s údenou príchuťou
– soľ a prípadne korenie na dochutenie
Zeleninu očistíme, zemiaky a cuketu nakrájame na kolieska, mrkvu a tofu na kúsky. Pripravíme si pekáčik na zapekanie s pokrievkou. Pokiaľ nemáte je možné na prikrytie použiť aj alobal. Pekáčik vymažeme olejom alebo maslom. Začneme skladať po vrstve najskôr zemiaky, ktoré posypeme špenátom s polovicou tofu, nasleduje ďalšia vrstva zemiakov, na ňu umiestnime druhú polovicu tofu a kocky mrkvy. Prikryjeme vrstvou cukety, posledná vrstva sú zemiaky. Odporúčam každú vrstvu zvlášť jemne osoliť, kto má rád, môže aj okoreniť. Zalejeme smotanou. Pekáčik prikryjeme a dáme na cca 50 minút piecť do rúry, 180 stupňov. Po 35 minútach zložíme pokrievku či alobal a necháme dopekať kým sa urobí na zemiakoch krusta. Potom vyberieme a posypeme nastrúhaným syrom. Dáme do rúry dopiecť. Na odskúšanie, že sú zemiaky už hotové – zemiaky by mali byť vo vnútri mäkké na povrchu s pevnou syrovou krustou. Ako príloha sa hodí kyslá uhorka alebo klasický uhorkový šalát.