2 lyžice sójovej omáčky
1/2 lyžičky tekutého dymu
1 lyžica sirupu (datlový, ryžový)
1 lyžica vody
100g kokosových lupienkov
Túžite po chrumkavej vegánskej “slanine”, ktorú môžete ozvláštniť krémové polievky alebo šaláty? Skúsiť to môžete z osmažených či opečených tenkých plátkov tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verziu s kokosovými chipsy.
V miske zmiešame sójovú omáčku s datlovým alebo ryžovým sirupom, lyžicou vody a tekutým dymom. Tých podľa všetkého ich existuje viac druhov, ja mám veľmi hustý, s ktorým je potrebné naozaj šetriť, má veľmi výraznú arómu a je dosť horký. Všetko dôkladne premiešam, pridáme kokosové lupienky a necháme aspoň niekoľko minút marinovať.
Medzitým predhrejeme rúru na 180 °C. Na plech vyložený papierom na pečenie rozvrstvíme do tenkej vrstvy lupienky. Pečieme len 7 -10 minút, kokos rýchlo zlatne a čoskoro sa by sa mohol spáliť. Necháme ho vychladnúť a skladujeme v uzavretej nádobe.
Variantu marinád sa dá vymyslieť viac. Ak nemáte tekutý dym, môžete použiť sójovú omáčku Tamari a údenú papriku.