1 kocka natural tofu
150g mrazeného ovocia “letná zmes” (môžu byť aj jahody, maliny)
lyžice tekutého sladidla (agávový sirup, ryžový sirup…)
Rýchlu zmrzlinu z tofu vyrobíte ľahko. Do hlbšej misky vložte odkvapkané natural tofu, pokrájané na menšie kúsky, mrazené ovocie a lyžicu sladidla. Tyčovým mixérom potom túto zmes dohromady rozmixujeme do hladka, až vznikne zmrzlina. Tú okamžite servírujeme. Pretože sa mi zdala stále dosť kyselkavá (lesné ovocie nie je príliš sladké), posypal som si ich báječnou sušenou morušou, ktorá má sýtu medovú chuť.
Kľúčové pre jemnú chuť tejto homemade zmrzliny je tofu. Najlepšie by bolo silken tofu, ktoré má hladkú krémovú štruktúru a neutrálnejšiu chuť. Bohužiaľ nie je ľahko zohnateľné (najlepšie majú v Sape a ďalších vietnamských tržniciach). Ja som to skúšal z natural tofu od firmy Sunfood, ale zmrzlina mala ľahkú pachuť. V jednej knižke som sa dočítal, že na mixovanie je vhodné tofu chvíľu povariť (zatiaľ nemám vyskúšané), na chvíľu ho zaťažiť a zbaviť pôvodnej vody a naložiť na pár desiatok minút do sladkého nálevu by dosť možno tiež pomohlo.