Ingrediencie:
800g malých zemiakov
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku, event. sušený cesnak
soľ, čerstvo mleté cierne korenie, sušená petržlenová vňať
500g mrazených fazuľových strukov
3 – 4 balíčky marinovaného tofu
kvalitná sójová omáčka (napr. Tamari)
agávový sirup
trošku citrónovej šťavy
olej
vegánske maslo (napr. Alsan)
250ml rastlinnej smotany (použila som sójovú od Alpro)
1 – 2 hrnčeky sójového mlieka
nakladané zelené korenie
Postup:
- Toto jedlo sa skladá zo 4 komponentov, ktoré si postupne pripravíme. Začneme zemiakmi, ktoré nelúpeme, iba ich umyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a osolíme lyžičkou soli. Privedieme do varu, potom plameň stlmíme a varíme 10 minút. Scedíme a dáme zatiaľ bokom (tesne pred servírovaním ich na panvici na masle orestujeme).
- Teraz si pripravíme omáčku z cierneho korenia – na masle necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Akonáhle sa nám rozvonia, zľahka osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, zasypeme niekoľkými lyžicami lahôdkového droždia a zalejeme hrnčekom sójového mlieka. Necháme chvíľku prevariť. Potom zmes rozmixujeme v mixéri.
- V hlbšej panvici alebo v menšom hrnci na troche masla orestujeme zelené nakladané korenie (riadim sa heslom 1 zarovnaná čajová lyžička na 1 porciu omáčky). Potom zalejeme rozmixovanou zmesou z kroku 2 a prilejeme sójovú smotanu. Necháme 5 – 10 povariť, aby sa omáčka zredukovala (ak je veľmi hustá – prilejeme trochu sójového mlieka, ak naopak príliš riedka – prisypeme lahôdkové droždie). Potom dochutíme cca 1 lyžicou sójovej omáčky a 1 lyžičkou citrónovej šťavy.
- Omáčku dáme bokom a orestujeme si na masle zelené fazuľky, stačí im 3 minútky. Chceme, aby zostali chrumkavé. Ľahko ich osolíme.
- Na troške masla si tiež orestujeme uvarené zemiaky. Posypeme sušenou petržlenovou vňaťou, môžeme ľahko osoliť (záleží ako máme slanú omáčku).
- Poslední nám zostáva pripraviť steaky – každé tofu si pozdĺžne rozkrojíme a potom ešte šikmo. Z jedného balíčka teda budeme mať 4 trojuholníky. Na troške rozohriateho oleja tofu osmažíme z oboch strán dozlatista (tip: ak máte doma gril panvicu so zvlneným dnom, použite ju – tofu lepšie vyzerá s tými upečenými prúžkami). Potom vypneme sporák a obe strany každého steaku postupne mašlovačkou potrieme zmesou sójovej omáčky + agávového sirupu. Už nepečieme, sójová omáčka by sa nám na tofu spálila. Rovnú servírujeme.
- Zemiaky na tanieri posypeme čerstvými bylinkami. Alebo, v mojom prípade, nasekanými špenátovými listami. Môžeme tiež tanier dookola na ozdobu posypať čerstvo namletým čiernym korením.
Počet porcií:
4 porcieDoba prípravy:
30 minút