Tofu steak s krémovou omáčkou

Recept pridal/a: Kristýna Petričková
Kuchyňa: Bezmäsité jedlá
Druh jedla: Hlavné chody
Tofu steak s krémovou omáčkou
Ingrediencie:

800g malých zemiakov
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku, event. sušený cesnak
soľ, čerstvo mleté cierne korenie, sušená petržlenová vňať
500g mrazených fazuľových strukov
3 – 4 balíčky marinovaného tofu
kvalitná sójová omáčka (napr. Tamari)
agávový sirup
trošku citrónovej šťavy
olej
vegánske maslo (napr. Alsan)
250ml rastlinnej smotany (použila som sójovú od Alpro)
1 – 2 hrnčeky sójového mlieka
nakladané zelené korenie

Postup:
  1. Toto jedlo sa skladá zo 4 komponentov, ktoré si postupne pripravíme. Začneme zemiakmi, ktoré nelúpeme, iba ich umyjeme. Vložíme do hrnca, zalejeme vodou a osolíme lyžičkou soli. Privedieme do varu, potom plameň stlmíme a varíme 10 minút. Scedíme a dáme zatiaľ bokom (tesne pred servírovaním ich na panvici na masle orestujeme).
  2. Teraz si pripravíme omáčku z cierneho korenia – na masle necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Akonáhle sa nám rozvonia, zľahka osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením, zasypeme niekoľkými lyžicami lahôdkového droždia a zalejeme hrnčekom sójového mlieka. Necháme chvíľku prevariť. Potom zmes rozmixujeme v mixéri.
  3. V hlbšej panvici alebo v menšom hrnci na troche masla orestujeme zelené nakladané korenie (riadim sa heslom 1 zarovnaná čajová lyžička na 1 porciu omáčky). Potom zalejeme rozmixovanou zmesou z kroku 2 a prilejeme sójovú smotanu. Necháme 5 – 10 povariť, aby sa omáčka zredukovala (ak je veľmi hustá – prilejeme trochu sójového mlieka, ak naopak príliš riedka – prisypeme lahôdkové droždie). Potom dochutíme cca 1 lyžicou sójovej omáčky a 1 lyžičkou citrónovej šťavy.
  4. Omáčku dáme bokom a orestujeme si na masle zelené fazuľky, stačí im 3 minútky. Chceme, aby zostali chrumkavé. Ľahko ich osolíme.
  5. Na troške masla si tiež orestujeme uvarené zemiaky. Posypeme sušenou petržlenovou vňaťou, môžeme ľahko osoliť (záleží ako máme slanú omáčku).
  6. Poslední nám zostáva pripraviť steaky – každé tofu si pozdĺžne rozkrojíme a potom ešte šikmo. Z jedného balíčka teda budeme mať 4 trojuholníky. Na troške rozohriateho oleja tofu osmažíme z oboch strán dozlatista (tip: ak máte doma gril panvicu so zvlneným dnom, použite ju – tofu lepšie vyzerá s tými upečenými prúžkami). Potom vypneme sporák a obe strany každého steaku postupne mašlovačkou potrieme zmesou sójovej omáčky + agávového sirupu. Už nepečieme, sójová omáčka by sa nám na tofu spálila. Rovnú servírujeme.
  7. Zemiaky na tanieri posypeme čerstvými bylinkami. Alebo, v mojom prípade, nasekanými špenátovými listami. Môžeme tiež tanier dookola na ozdobu posypať čerstvo namletým čiernym korením.
Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
30 minút
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.