balíček natural tofu
1 malá cibuľa
zeleninu (papriku, mrkvu, čínsku kapustu…)
huby (šampiňóny, judášovo ucho, shitake)
30 g arašidov
korenie na číne
1 lyžica škrobu
Tento recept sa dá rôzne obmieňať podľa zeleniny, ktorú máme práve po ruke.
Balíček natural tofu nakrájame na tenké plátky a uprostred ešte na pol a naložíme ich aspoň na hodinu do kvalitnej sójovej omáčky, dochutenej prípadne ďalším korením podľa chuti.
V hlbokej panvici (najlepšie wok) potom odkvapkané plátky tofu sprudka osmažíme z oboch strán na oleji, kým nedostanú zlatistú „kôrku“. Potom ich vyberieme na tanier a na oleji orestujeme nahrubo pokrájanú cibuľu. Po dvoch minútach pridáme na malé plátky či kocky pokrájanú zeleninu, ktorú práve máme po ruke. Môže to byť napr. paprika, mrkva, čínska kapusta, pór, brokolica… Pre pestrejšiu chuť sa hodia aj huby (čerstvé šampiňóny, vopred namočené judášové ucho či shitake) a oriešky (arašidy, kešu).
Všetko spoločne 2 – 3 minúty orestujeme. Do zmesi vrátime osmažené plátky tofu, premiešame a zalejeme 100 ml studeného zeleninového vývaru, v ktorom rozmiešame lyžicu kukuričného či tapiokového škrobom či solamylu. Dosolíme a dochutíme (sójovou omáčkou alebo omáčkou hoisin) Za rýchleho miešania chvíľu ohrievame, kým „omáčka“ nezhustne. Podávame s ryžou.