1 veľká cibuľa
400 g lúpaných čerstvých paradajok (využiť môžete aj tie konzervované)
150 ml zeleninového vývaru
150 ml kokosového mlieka
2 strúčiky cesnaku
malý kúsok nastrúhaného zázvoru
1 lyžička červenej kari pasty
1 lyžička trstinového cukru
1 lyžica kokosového oleja
Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste krásne prehreje. Ako na ňu?
Na panvici alebo v hrnci roztopíme kokosový olej. Medzitým ošúpeme cibuľu a pokrájame na drobno. Pridáme na olej a zľahka vyprážame. Olúpeme zázvor a pristrúhame ho na cibuľu. Hneď ako cibuľa začne sklovatieť, pridáme lyžičku trstinového cukru a necháme 2 minúty spoločne smažiť.
Olúpeme a nasekáme cesnak, krátko ho orestujeme s ostatnými ingredienciami. Pridáme karí pastu (od jej množstva sa odvíja pálivosť, ale v tomto prípade sa hodí skôr decentnejšia pikantnosť), opäť ju necháme zhruba minútu rozmiešať a rozvoňať. Potom pridáme paradajky a zeleninový vývar a necháme 5 minút prevariť.
Pridáme kokosové mlieko a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Necháme krátko spoločne prevariť. Na záver pridáme čerstvé bylinky – thajské recepty hojne využívajú koriandrovú vňať, k paradajkám sa tiež skvele hodí bazalka.