1 menšie tekvica hokkaidó
0,5 l zeleninového vývaru
250 ml kokosového mlieka
2 lyžice kokosového oleja
1/2 lyžičky celej rímskej rasce
1 lyžička kari korenia
malý kúsok zázvoru
soľ a limetková šťava
voliteľne: vňať z čerstvého koriandu
V pivnici som objavil posledné minuloročné zásoby tekvicu z jesene. Recept na tekvicovú polieku už na Vegmánii mám, tak som tento urobil exotickejší vďaka pridaniu karí korenia a kokosového mlieka, ktoré skvele fungujú dohromady. Ako na to?
Tekvicu hokaido očistíme, lyžicou vydlabeme mäkkú časť so semenami. Potom ju nakrájame na menšie kocky aj so šupkou (tá dusením zmäkne). Zázvor olúpeme a nastrúhame na jemno.
V hrnci nechajte rozpustiť kokosový olej, kým sa neroztopí. Pridajte rímsku rascu (ale len ak je v celku, drvená by sa priamo v oleji spálila) a po krátkej chvíli pridajte tekvicu. Zhruba 5 minút za občasného premiešania restujeme. Potom pridáme karí a zázvor a za stáleho miešania necháme všetko krátko osmahnúť.
Všetko zalejte zeleninovým vývarom a kokosovým mliekom a varíme pod pokrievkou zhruba 20 – 25 minút, kým nie je tekvica mäkká a nezačína sa rozpadať.
Tyčovým mixérom všetko rozmixujeme do hladka. Pokiaľ je polievka riedka, za stáleho miešania ju necháme už bez pokrievky ešte pár minút zhustnúť. Dosoľte a prípadne jemne okyslite limetkovou šťavou. Pridať tiež môžete na drobno nasekanú koriandovú vňať.