500 g jačmenných krúp
lesné huby (čerstvé alebo sušené a cez noc namočené) – alternatíva – shitake
2 väčšie cibule
3 strúčiky cesnaku
olivový olej
rasca (drvená aj v celku)
hubové korenie (rozomleté sušené huby)
soľ
korenie
majorán
Balíček krúp prepláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kedy sú krúpy tak akurát. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú rascu a na plátky nakrájané huby, z ktorých necháme vydusiť prebytočnú vodu. Pekáčik alebo zapekaciu misu vymastíme olejom (v tradičnom recepte pochopiteľne figurovala masť, okrem neho je však recept úplne vegánsky), zmiešame v ňom krúpy s hubami, okoreníme, osolíme a pridáme rozotretý alebo jemne nastrúhaný cesnak a majoránku. Kubu vložíme do rúry a necháme cca 30 minút zapiecť.
II. rýchlejší variant (bez pečenia)
Uvaríme krúpy rovnako ako v prvom prípade, ale už skôr, aby bolo hotové pred druhým krokom. Na prípravu húb zvolíme hlbokú panvicu, necháme zozlatnúť cibuľku, pridáme huby, mletú rascu, hubové korenie a zľahka podlejeme. Necháme chvíľku huby dusiť a vypariť trochu vody. Pridáme krúpy, priebežne miešame a necháme chuť hubového vývaru natiahnuť do krúp. Väčšina vody by sa mala vypariť, aby bol kuba iba ľahko vlhký, dochutíme cesnakom, korením a majoránom a môžeme servírovať. Ako obloha sa hodí uhoriek alebo kyslá kapusta.