špagety (300 g)
kocka údeného tofu
2 strúčiky cesnaku
pol póru
2 lyžice lahôdkového droždia
1 lyžička cibuľového prášku
Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne vyššiu výživnú hodnotu.
Medzitým pokrájame údené tofu (musí byť pevné, ideálne značka Sunfood) na drobné kocky. Orestujeme ich na 3 lyžiciach olivového oleja dochrumkava. Pred koncom pridáme nadrobno pokosený cesnak, ktorý iba necháme rozvoňať. Tofu s cesnakom odložíme z panvice.
Na zvyšku oleja orestujeme na tenké kolieska pokrájaný pór, kým nezmäkne. Zasypeme ho potom lahôdkovým droždím, domácim cibuľovým práškom, niekoľkokrát premiešame a zalejeme horúcou vodou (alebo ešte lepšie zeleninovým vývarom). Niekoľko minút podusíme a zalejeme rastlinnou smotanou (mandľovou, sójovou…). Ja som v tomto prípade použil domáci ryžový jogurt, ktorý omáčke pridal ľahko kyslastú chuť. Necháme 2 minúty spoločne prevariť.
Na tanier naservírume špagety, polejeme omáčkou a dozdobíme tofu s cesnakom.