3 veľké zemiaky
hrnček namočené šošovky
väčšie cibule
2 strúčiky cesnaku
polovica póru
1 mrkva
olej
soľ
rasca
majoránka
bobkový list
nové korenie
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale ak je aspoň na dve hodiny namočíme a potom vodu vylejeme, zbavíme sa antinutričných látok a tiež skrátime dobu varenia. Šošovka medzi tým nadobudne na dvojnásobok objemu.
Vo väčšom hrnci osmažíme na oleji do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme olúpané a na malé kocky pokrájané zemiaky, na kolieska nakrájaný pór a mrkvu a krátko spoločne orestujeme. Pridáme šošovicu, zalejeme horúcou vodou, osolíme, posypeme rascou a pridáme bobkový list a nové korenie. Varíme do zmäknutia (zemiaky s šošovkou by sa mali uvariť za podobnú dobu). Pred koncom vyberieme bobkový list a nové korenie, pridáme rozotretý alebo nadrobno nasekaný cesnak a majoránku.
Táto polievka sa hodí predovšetkým v zimnom období, kedy príjemne zahrá. V hustejšie variante s pečivom poslúži aj ako hlavné jedlo.