100g suché šošovice
lyžiča strukovinovej múky
citrón (prípadne jablčný ocot)
soľ
olej
väčšia cibuľa
Šošovica nakyslo patrí medzi jednoduché jedlá našich predkov, ale keď sa dobre ochutí a pridá farebná obloha, môže to byť bašta pre oči aj jazyk.
Šošovicu aspoň na dve hodiny namočíme do studenej vody. Tú potom zlejeme, pridáme čerstvú (zbavíme sa tak časti nadúvavých látok) a dáme variť. Medzitým na oleji opražíme na miernom ohni až do hneda nahrubo nakrájanú cibuľu. Tú potom vyberieme na tanier a na panvici v troche oleja zasmahneme strukovinovú múku. Pridáme do mäkka uvarenú šošovicu aj častí vody, ktorá s múkou po chvíli miešania utvorí hustú kašu. Osolíme a okyslíme citrónom alebo jablčným octom.
Servírujeme s celozrnným chlebom a sterilovanou uhorkou alebo kyslou kapustou. Pre slávnostnejšie a zdravšie poňatie nezabudneme rôznu farebnú zeleninu. Môžete vyskúšať tento recept s rôznymi druhmi šošovic, okrem klasickej hnedej aj tmavozelenú, čiernu belugu alebo nelúpanú červenú šošovicu. Docielite tak rôzne farebné varianty, chuťovo v tomto podaní zase až tak nelíšia.