1 balenie rezancov soba (300 g)
balíček údeného alebo vyprážaného tempehu
200 g kyslej kapusty
soľ, korenie, lahôdkové droždie
2 lyžice rastlinného oleja
2 väčšie cibule
1 lyžička trstinového cukru
1 lyžička ume octu (môžeme použiť aj ryžový alebo jablkový a podľa chuti pridať trochu soli)
Rezance soba sa chuťou približujú haluškám či chlpatým knedliam. Prečo ich teda nevyužiť v skvelej kombinácii s tempehovou “slaninkou”, kyslou kapustou a lahôdkovým droždím?
Cibuľu pokrájame na polmesiačiky a necháme pozvoľna smažiť na oleji. Občas ju premiešame a zameriame sa na prípravu rezancov. V hrnci necháme uvariť vodu, osolíme ju a uvaríme v nej rezance soba podľa návodu. Stačí ich prevariť 3 minúty a po chvíli odstátí scediť. Medzitým pokrájame tempeh na menšie kocky.
Cibuľa už bude pravdepodobne zlátnuť. Pridáme lyžičku trstinového cukru, chvíľu spoločne opražíme a pridáme lyžičku ume octu. Ten sa postará o skvelú slano-kyslú chuť cibuľky. Počkáme niekoľko ďalších minút, kým sa tekutina neodparí. Cibuľku zatiaľ premiestnime na tanier a prebytočný olej necháme odkvapkať na panvicu.
Na nej za občasného miešania ohrejeme tempeh. Ak ho chcete chrumkavejší, pridajte ešte lyžicu oleja a pár minút navyše. Potom zamiešame na panvicu scedené rezance. Nakoniec pridáme kyslú kapustu a len veľmi rýchlo ho necháme ľahko prehriať, aby nestratilo cenný vitamín C.
Na tanieri rezance posypeme čerstvo mletým čiernym korením, lahôdkovým droždím a dozdobíme skaramelizovanou cibuľkou. Dobrú chuť.