1 väčšia červená cibuľa
400 g šampiňónov
1 hrnček guľatozrnnej ryže
1,5 hrnček horúcej vody
1 hrnček kokosového mlieka
korenie: hubové korenie (usušené a pomleté huby), korenie
olivový olej
Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte na plátky (veľké hlavičky ešte prepolte). Pridajte polovicu na panvicu a 2 minúty restujte. Pridajte druhú polovicu šampiňónov a spoločne opražte ďalších cca 3 minúty (ak pridáte všetky šampiňóny naraz, pustí veľa vody).
Akonáhle šampiňóny zmenšia objem a väčšina šťavy z nich sa odparí, pridajte ryžu a minútu na sucho zasmahnite. Zasypte lyžičkou hubového korenia (z mletých húb), zalejte hrnčekom horúcej vody, osoľte a nechajte za občasného miešania dusiť. Akonáhle sa voda takmer vstrebe do ryže, podlejte ju ďalším polhrnčekom vody. Po niekoľkých ďalších minútach pridajte pridajte hrnček (či menšiu plechovku) kokosového mlieka a pravidelne miešajte. Škrob z ryže by mal spoločne s hustnúcim mliekom vytvoriť príjemne sladkastý ľahký krém.
Šampiňónové rizoto je pomerne chudobné na bielkoviny. Na tanieri ho môžete posypať semienkovou posypkou s lahôdkovým droždím, na sucho opraženými vlašskými orechmi alebo na drobno pokrájaným, do chrumkava opečeným tofu.