10 klobúkov menších šampiňónov
hubové korenie
lahôdkové droždie
30g strúhaný kokos
30g ovsené vločky
0,5 litra vody
soľ, príp. zeleninový bujón
repkový olej
Najprv si pripravíme domácu rastlinnú smotanu: pol hrnčeka ovsených vločiek a pol hrnčeka kvalitného strúhaného kokosu zalejeme cez noc hrnčekom studenej vody (rýchlou alternatívou je zaliatie vriacou vodou a napučaním cca 10 – 15 minút). Rozmixujeme a precedíme cez plátno alebo lepšie cez sitko, kvôli hustote to ide totiž krapet stuha. Môžeme použiť aj kupovanú rastlinnú smotanu, ale táto vďaka škrobu z vločiek krásne hustne.
Šampiňóny očistíme, podľa veľkosti prekrojíme na pol a nakrájame na tenhle plátky. V hrnci rozohrejeme repkový olej. Šampiňóny pridávame po hŕstach na niekoľkokrát, aby sa stačili osmahnúť a časť vody sa odparila. Ak ich pridáte všetky, pustia rýchlo veľa šťavy naraz a namiesto osmaženia sa budú len dusiť. Chuť nebude taká intenzívna. Zosilniť ju môžete hubovým korením (ja používam domáci z rozomletých usušených bedlí).
Akonáhle šampiňóny sú šampiňóny osmažené a veľká časť šťavy sa odparí, zalejeme ich rastlinnou smotanou. Rýchlo začne hustnú a treba ju miešať. Pridáme 2 polievkové lyžice lahôdkového droždia, ktoré zlepšia chuť a krémovitosť polievky. Pokiaľ bude hustota až príliš veľká, prilejeme vriacu vodu. Krátko prevaríme, dochutíme soľou alebo sypkým zeleninovým bujónom a môžeme servírovať.