1 balenie rezancov soba (300 g)
1 kocka údeného tofu (160 – 180 g)
2 jarné cibuľky
100 g bambusových výhonkov
2 menšie mrkvy
2 lyžice rastlinného oleja
omáčka hoisin alebo sójová omáčka
Rezance soba je možné považovať za “japonské pohánkové špagety”. Originálne sú drahé, cenovo dostupnejšie sú kombinované s pšeničnou múkou. Ich výhodou je rýchla príprava v priebehu niekoľkých minút, takže sa hodí ako alternatíva ryžových rezancov v rôznych “stir fry” panvách. Napríklad takto:
V strednom hrnci dáme variť vodu na rezance. Medzitým pokrájame údené tofu na veľmi malé kocky. Na panvici rozohrejeme olej a tofu za občasného miešania niekoľko minút vyprážame do chrumkava.
Voda už bude v tej chvíli určite variť, takže ju zľahka osolíme a uvaríme v nej rezance soba podľa návodu. Väčšinou ich stačí prevariť 3 minúty a ešte chvíľu nechať v horúcej vode. Potom ich scedíme.
Kým sa tak stane, očistíme a pokrájame na tenké plátky mrkvy, jarnú cibuľku, využiť môžete aj ďalšie suroviny, ktoré máte po ruke, ako je napr. pór, klasická cibuľa nahrubo alebo šampiňóny.
Akonáhle sa na povrchu tofu začne tvoriť kôrka, pridáme na panvicu všetku ďalšiu zeleninu a pár minút restujeme. Pridáme scedené rezance a všetko dôkladne premiešame. Nakoniec zmes ochutíme 1 lyžicou omáčky hoisin (tradičná sladkastá omáčka s cesnakom) alebo 1-2 lyžicami sójovej omáčky, rozmiešanej v 50 ml studenej vody s 1 lyžičkou škrobu. Vytvorí tak na povrchu rezancov ľahko šlamovitú omáčku.
Podávame sa oblohovou zeleninou.