1 cibuľa
1 veľká mrkva
1 hrnček quinoi
soľ, sypký zeleninový bujón
zelené: petržlenová vňať, prípadne medvedí cesnak alebo jarná cibuľka
Pilaf je niečo, do čoho sa pustím vždy, keď mám chuť na ľahké, jednoduché a rýchle jedlo z “jedného hrnca”. Zvlášť, keď je to z rýchlo uvarených a dobre chutiacich zŕn, ako je quinoa.
Osmažte pokrájanú cibuľu na troche oleja do sklovata. Pridajte na tenké kolieska pokrájanú mrkvu a krátko orestujte. Teraz je čas na dôkladne prepláchnutú quinou a vodu (na jeden hrnček quinoi dva hrnčeky vody). Osolíme (prípadne použijeme sypký zeleninový bujón) a varíme pod pokrievkou 15-20 minút na miernom plameni, kým nenasiakne všetka voda. Nakoniec premiešajte s nakrájanou čerstvou petržlenovou vňaťou, medvedím cesnakom a jarnú cibuľku. Čajová lyžička ume octu potom pilafu pridá tú správnu živosť.
Šalát je tiež veľmi jednoduchý: zmiešajte rovnaké množstvo jemne strúhaného kyslého jablka a mrkvy s kyslou kapustou.