karfiol
cícerová múka
2 lyžice oleja
karí korenie (alebo iné obľúbené)
javorový sirup
jablčný ocot
tamari
soľ podľa chuti
Začneme tým, že pripravíme samotný kveták. Dôkladne ho umyjeme a sparíme vriacou vodou. Pokiaľ máte radi, keď je mäkšia, nechajte ho pokojne v tejto vode pár minút odpočívať. Medzitým pripravíme zmes, v ktorej jednotlivé ružičky obalíme.
Z cícerovej múky, vody a obľúbeného korenia (osobne používam karí korenie, pretože vďaka sladkokyslej omáčke je celý pokrm v ázijskom duchu). Konzistencia by mala zodpovedať trochu hustejšiemu palacinkovému cestu. V ňom jednotlivé časti karfiolu obalíme a rovno pokladáme na papier na pečenie. Potom už karfiol pečieme približne 15 minút na 200 °C.
Medzitým pripravíme sladkokyslú omáčku. Je veľmi jednoduchá, stačí zmiešať javorový sirup s jablčným octom a tamari v pomere 2:0,5:1. Množstvo závisí od veľkosti karfiolu aj od toho, či ju chcete použiť aj od poliatia prílohy. Na stredne veľký karfiol pripravujem omáčku zo 6 lyžíc javorového sirupu, 2 lyžíc jablčného octu a 3 lyžíc tamari. Žiadnu soľ už vďaka použitej sójovej omáčke nepoužívam. Omáčku môžete pokojne zriediť trochou vody. Na toto množstvo postačí asi 50 ml vody.
Po 15 minútach pečenia karfiol vyberieme z rúry a jednotlivé ružičky trochu potrieme olejom, aby bol chrumkavejší. Potom pečieme ďalších 10 minút.
Hotový karfiol servírujeme s ryžou alebo zeleninovým šalátom a na záver ho štedro polejeme pripravenou sladkokyslou omáčkou.