väčšia cibuľa cibuľa
400 g čerstvých paradajok (príp. plechovky)
5ks sušených paradajok (voliteľne)
zeleninový bujón
soľ a korenie
hrsť lístkov bazalky
Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami.
Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 minút. Na dvoch lyžiciach oleja speňte nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte pokrájané paradajky (ak používate čerstvé, najskôr ich sparte a ošúpte), pol litra vody, zeleninový bujón (1 kocku alebo lyžicu sypkého) a osoľte. Výdatnejšiu chuť získate, ak pridáte niekoľko nadrobno pokrájaných sušených paradajok.
Varte zhruba štvrťhodinku a potom zmes rozmixujte ponorným mixérom a dochuťte bazalkou a čerstvo mletým čiernym korením.
Pokiaľ už sa vám klasika prejedla, vyskúšajte pikantnú thajskú paradajkovú polievku alebo delikatesnú polievku zo sušených paradajok.