1 silken tofu (tzv. hodvábne tofu, ale dá sa použiť aj klasické biele tofu, je ale nutné pridať viac mlieka)
cca 200 g hrubej múky
citrónová šťava z ½ citróna
rastlinné mlieko podľa potreby
ovocie (marhule, jahody, broskyne, blumy a i.)
štipka soli
Patríte k milovníkom ovocných knedlí? Je to taká naša česká špecialita a neviem ako vy, ale u nás doma môžeme knedle nielen na obed, ako hlavný chod, ale aj ako dezert alebo na sladké letné raňajky. A tieto „tvarohové“ z tofu sú aj výživné, tak sa ich nebojte. Len varujem, že pri jednej knedličke určite nezostanete.
Postup:
Silken tofu rozmačkajte vidličkou, pridajte múku, soľ, citrónovú kôru a spracujte na nelepivé cesto. Ideálna konzistencia dosiahnete pridaním rastlinného mlieka. Množstvo závisí od „vodnatosti“ tofu, kedy silken tofu je viac nasiaknuté tekutinou ako klasické tofu natural. Líšia sa aj podľa výrobcu. Silken tofu kúpite balené alebo čerstvé v ázijských tržniciach alebo zdravých výživách. Cesto rozdeľte na 8 – 12 častí (v závislosti na tom, či chcete knedličky veľké alebo malé) az každého kúska na pomúčenej doske vytvarujte placku. Doprostred každej placky dajte ovocie a opatrne zabaľte a vytvarujte knedličky.
Takto pripravené knedličky varte vo vriacej, osolenej vode tak dlho, kým nevyplávajú na hladinu. Pokiaľ si nie ste istí, že sú knedličky hotové, vytiahnite jednu knedľu a rozkrojte ju. Knedle môžete ozdobiť čímkoľvek, čo máte radi – makom, rozdrobeným sladkým tofu, kakaom, škoricovým cukrom, opraženou strúhankou alebo, rovnako ako my, opraženým strúhaným perníkom (zn. Dubea má vegánsku verziu), dosladiť čakankovým sirupom a poliať trošku.
Dobrú chuť!