korpus
100g sušených datlí
100g sušených mandlí
krém
200g kešu
60g kokosového oleja
2 lyžice rastlinného sirupu
Korpus:
Variant 1 (silný mixér): Mandle namočíme cez noc. Ráno ich osušíme a rozmixujeme na hrubšiu múku. Za ďalšieho mixovania postupne pridávame datle, kým sa nespoja v konzistentné cesto.
Variant 2 (mixér so slabším výkonom): Okrem mandlí namočíme aj datle. Vodu z nich zlejeme (môžeme ju použiť na dosladenie napr. kaše). Z datlí sa pokúsime vytlačiť čo najviac vody. Mandle rozmixukeme na hrubšie múky a pridáme rovno všetky datle. Cesto je v tomto prípade mäkšie a je potrebné ho zahustiť niektorou z ingrediencií, ktorá absorbuje časť vlhkosti – hodí sa napríklad lyžica psyllia, tri lyžice strúhaného kokosu prípadne ovsené vločky (tie však prešli tepelnou úpravou). Bolo by možné použiť aj mleté ľanové alebo chia semienka, ale tie už ovplyvňujú chuť.
Cesto potom natlačíme do tortovej formy a necháme v chladničke stuhnúť.
Krém:
Kešu namočíme aj cez noc a ráno vodu zlejeme a orechy prepláchneme. Kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeli, aby stekutel (pomôže to mixovanie). Kešu s kokosovým olejom a rastlinným sirupom (agávový, ryžový, datľový, slivkový…) rozmixujeme na hladký krém, ktorý rozotrieme na korpus. Dozdobíme ovocím (je som použil čučoriedky).
Poznámky: toto bol môj prvý pokus o domácu raw tortu. Konzistencia korpusu bola o niečo mäkšia (silnejší mixér som mal v oprave, tak som použil variant 2), takže nabudúce skúsim o niečo viac nahrubo pomletých orechov s menej ďatľami, ktoré poslúžia ako lepivé spojivo. Krém sa mi zdal veľmi tučný, nabudúce chcem vyskúšať variant s menej kešu a naopak ovocím, aby som ho odľahčil. Na toto množstvo ingrediencií som použil formu s priemerom 15 cm, nabudúce vyskúšam širší priemer.