hrnček naklíčeného hrachu
hrnček menších šampiňónov
1 stredne veľký pór
1 stredne veľká cuketa
Jedlo z hrachu bolo v mojom jedálničku dlho poskromne, ale čo som objavil pučálku, naklíčený je teraz na mojom tanieri častým návštevníkom. Na rozdiel od cíceru, ktorý mi po klíčení príde veľmi vysušený, hrach zostáva stále plný a po opražení ľahko chrumkavý a zosladnutý. Dostatočne naklíčený je zhruba za tri dni a je to naozaj jedlo za pár korún. Surový naklíčený mi prišiel trochu ťažký na žalúdok, ale aj keď opražením prídete o enzýmy, stále zostane výborná stráviteľnosť. Môžete si ho pripraviť na panvici rovno väčšie množstvo, ochutiť a potom skladovať v pohári v chladničke a pridávať ho do šalátov či polievok ako zdroj bielkovín.
Tento recept je párminútová rýchlovka. Na oleji som zľahka osmahol hrnček menších šampiňónov, po zhruba dvoch minútach pridal hrach, na menšie kúsky pokrájanú cuketu a na tenké kolieska pokrájaný pór. Chvíľu som všetko spoločne orestoval, osolil a podlial trochou vody. Zmes som dusil zhruba 5 minút, na konci pre oživenie zakvapol trochou tamari. Správny šmrnc pridá aj štipka čerstvo namletého korenia.
Ako prílohu som zvolil chrumkavý – nasucho krátko opečený – plackový pita chleba, ktorý už si hovoril o spotrebe. Alternatívou by mohol byť aj niektorý lepivejší druh ryže (napr. jazmínová), potom by som ale zmes podlial trochu viac, aby mala aj nejakú tú “šťavu”.