Krúpy zapečené s hrachom a brokolicou

Krúpy zapečené s hrachom a brokolicou
Počet porcií: 4 porcie
Doba prípravy: 40 minút + namáčenie
Ingrediencie:

300 g jačmenných krúp
naklíčený hrach
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
rasca (drvená aj v celku)
soľ
korenie
majorán

Postup:

K tomuto receptu ma inšpiroval tradičný staročeský kuba. Huby som ale nahradil naklíčeným hrachom a brokolicou.

Hrach namočíme cez noc a potom 2-3 denne preplachujeme, kým sa neobjavia cca polcentimentrové klíčky. Podrobnejší postup na klíčenie nájdete v recepte na pučálku alebo komplexnejšom článku o klíčenie.

Krúpy prepláchneme a ideálne necháme niekoľko hodín napučať. Vodu potom zlejeme a prilejeme čerstvú. Privedieme ich do varu, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kým sú krúpy mäkké, ale stále trochu chrumkavé na skus. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme prebytočnú vodu. Hustejší šlam ku koncu sedenia si ponecháme, pri zapekaní zafunguje ako spojivo.

Medzitým umyjeme brokolicu a rozdelíme ju na malé ružičky. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, akonáhle začne mäkknúť, pridáme naklíčený hrach a zhruba 5 minút na strednom plameni za občasného premiešania opekáme. Na konci hrách s cibuľou osolíme, okoreníme (prípadne ďalej dochutíme napr. lahôdkovým droždím).

Pekáčik, zapekaciu misu alebo v mojom prípade remosku vymažeme olejom, zmiešame v ňom krúpy s hrachom a brokolicou. Pridáme rozotretý alebo jemne nastrúhaný cesnak a majoránku. Krúpy vložíme do rúry a necháme pri 180 ° C pol hodiny zapiecť.

Zapečené krúpy držia lepšie pri sebe, pokiaľ sa nechajú čiastočne vychladnúť. Ako obloha sa hodí uhoriek alebo kyslá kapusta. Nešetrite ani ďalšou čerstvou či kvasenou zeleninou.

V remosce připravíte zapečené těstoviny či staročeského kubu, upečete seitan, žemlovku i chleba. Má 6x menší spotřebu než trouba a můžete si ji vzít i na chatu. Do konce roku 2021 můžete při objednávce v eshopu Remosky využít kód REMOSKAAFFIAL a získat 10% slevu na všechny produkty. Chci vědět víc

Páčil sa vám recept? Pošlite ho ďalej:

Súvisiace recepty