Krúpy zapečené s hrachom a brokolicou

Recept pridal/a: Pavel Ovesný
Kuchyňa: Česká kuchyňa
Druh jedla: Hlavné chody
Krúpy zapečené s hrachom a brokolicou
Ingrediencie:

300 g jačmenných krúp
naklíčený hrach
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
rasca (drvená aj v celku)
soľ
korenie
majorán

Postup:

K tomuto receptu ma inšpiroval tradičný staročeský kuba. Huby som ale nahradil naklíčeným hrachom a brokolicou.

Hrach namočíme cez noc a potom 2-3 denne preplachujeme, kým sa neobjavia cca polcentimentrové klíčky. Podrobnejší postup na klíčenie nájdete v recepte na pučálku alebo komplexnejšom článku o klíčenie.

Krúpy prepláchneme a ideálne necháme niekoľko hodín napučať. Vodu potom zlejeme a prilejeme čerstvú. Privedieme ich do varu, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kým sú krúpy mäkké, ale stále trochu chrumkavé na skus. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme prebytočnú vodu. Hustejší šlam ku koncu sedenia si ponecháme, pri zapekaní zafunguje ako spojivo.

Medzitým umyjeme brokolicu a rozdelíme ju na malé ružičky. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, akonáhle začne mäkknúť, pridáme naklíčený hrach a zhruba 5 minút na strednom plameni za občasného premiešania opekáme. Na konci hrách s cibuľou osolíme, okoreníme (prípadne ďalej dochutíme napr. lahôdkovým droždím).

Pekáčik, zapekaciu misu alebo v mojom prípade remosku vymažeme olejom, zmiešame v ňom krúpy s hrachom a brokolicou. Pridáme rozotretý alebo jemne nastrúhaný cesnak a majoránku. Krúpy vložíme do rúry a necháme pri 180 ° C pol hodiny zapiecť.

Zapečené krúpy držia lepšie pri sebe, pokiaľ sa nechajú čiastočne vychladnúť. Ako obloha sa hodí uhoriek alebo kyslá kapusta. Nešetrite ani ďalšou čerstvou či kvasenou zeleninou.

Počet porcií:
4 porcie
Doba prípravy:
40 minút + namáčenie
Grizly.sk - potraviny pre zdravú cestu životom Zháňate orechy a semienka, strukoviny a obilniny? Na jednom mieste je spoločne so sušeným ovocím, orechovými masly a ďalším pestrým výberom zdravých potravín za férové ceny nájdete v e-shope Grizly.sk.

zisti viac

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.