300 g jačmenných krúp
naklíčený hrach
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
rasca (drvená aj v celku)
soľ
korenie
majorán
K tomuto receptu ma inšpiroval tradičný staročeský kuba. Huby som ale nahradil naklíčeným hrachom a brokolicou.
Hrach namočíme cez noc a potom 2-3 denne preplachujeme, kým sa neobjavia cca polcentimentrové klíčky. Podrobnejší postup na klíčenie nájdete v recepte na pučálku alebo komplexnejšom článku o klíčenie.
Krúpy prepláchneme a ideálne necháme niekoľko hodín napučať. Vodu potom zlejeme a prilejeme čerstvú. Privedieme ich do varu, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kým sú krúpy mäkké, ale stále trochu chrumkavé na skus. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme prebytočnú vodu. Hustejší šlam ku koncu sedenia si ponecháme, pri zapekaní zafunguje ako spojivo.
Medzitým umyjeme brokolicu a rozdelíme ju na malé ružičky. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, akonáhle začne mäkknúť, pridáme naklíčený hrach a zhruba 5 minút na strednom plameni za občasného premiešania opekáme. Na konci hrách s cibuľou osolíme, okoreníme (prípadne ďalej dochutíme napr. lahôdkovým droždím).
Pekáčik, zapekaciu misu alebo v mojom prípade remosku vymažeme olejom, zmiešame v ňom krúpy s hrachom a brokolicou. Pridáme rozotretý alebo jemne nastrúhaný cesnak a majoránku. Krúpy vložíme do rúry a necháme pri 180 ° C pol hodiny zapiecť.
Zapečené krúpy držia lepšie pri sebe, pokiaľ sa nechajú čiastočne vychladnúť. Ako obloha sa hodí uhoriek alebo kyslá kapusta. Nešetrite ani ďalšou čerstvou či kvasenou zeleninou.