Ingrediencie:
400 g ryže arborio ( = talianska guľatozrnná ryža)
1 ks tekvica hokaido
1 balenie údeného tempehu
1 l zeleninového vývaru
1 ks väčšia cibuľa
3 strúčiky cesnaku
150 ml sójovej smotany
olivový olej
soľ
trochu kvalitné sójové omáčky a agávového sirupu (zmiešame v hrnčeku dohromady)
rukola na ozdobenie
Postup:
- Zapneme si rúru na 180°.
- Tekvicu hokaido nelúpeme, iba ju umyjeme a prekrojíme napoly. Lyžicou vydlabeme mäkké vnútro a tekvicu rozkrájame aj so šupkou na kocky. Rozprestrieme na plech vyloženým papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme. Dáme piecť do predhriatej rúry dozlatista (trvá to cca 20 minút).
- Do hlbokej panvice dáme na trochu oleja restovať cesnak a cibuľku pokrájanú nadrobno. Akonáhle začne cibuľka s cesnakom zlátnuť, prisypeme ryžu a všetko spoločne 2 minúty restujeme.
- Podlejeme cca pätinou pripraveného zeleninového vývaru, zamiešame a stlmíme plameň na polovicu. Akonáhle sa vývar vyvarí, prilejeme ďalšiu časť a opäť zamiešame. Takto pokračujeme až do zmäknutia ryže. Trvá to zhruba 20 – 25 minút.
- Akonáhle je ryža hotová, tekvica už bude tiež upečená. Vyberieme plech z rúry a polovicu preložíme do misy (druhú polovicu si necháme na ozdobenie rizota). Ponorným mixérom rozmixujeme. Toto tekvicové pyré vmiešame do ryže.
- Prilejeme sójovú smotanu a ešte minútku povaríme. Rizoto bude krásne krémové aj bez smotany vďaka škrobu v ryži arborio. Takže ak smotanu nemáte, vôbec to v tomto prípade nevadí.
- Na druhej panvičke si opražíme tempeh pokrájaný na malé kúsky dozlatista. Potom vypneme platničku a tempeh zalejeme troškou sójovej omáčky s agávovým sirupom. Zamiešame, aby omáčka obalila každý kúsoček a servírujeme!
- Rizoto na tanieri ozdobíme kockami upečenej tekvice, tempehovou slaninkou a posypeme napríklad rukolou.
Dobrú chuť..
Počet porcií:
4 porcieDoba prípravy:
35 minút