pol väčšieho kelu
2 lyžice cícerovej múky (alebo Hrašku)
1 lyžica lahôdkového droždia
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky soli
väčšia štipka korenia
ovsené vločky na zahustenie
Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej vode do zmäknutia. Jednak sa skráti doba varenia, zároveň sa vám ešte zjednoduší následná príprava.
Variant I.
Rozmixujeme ju spoločne s cícerovou múkou, lahôdkovým droždím, soľou, čiernym korením a cesnakom. Zmes podľa potreby zahustite jemnými ovsenými vločkami. V namočených rukách tvarujte placky a smažte ich vo vyššej vrstve oleja z oboch strán do zlato-hneda. Alternatívou je pečenie v rúre na papieri na pečenie – ušetrí čas, ale zase nebudú fašírky tak chrumkavé.
Variant II.
Ešte lepšie chutia kapustové placky s nastrúhaným údeným tempehom. Skúste miesto mixovania z kelu po uvarení len vyžmýkať prebytočnú vodu a pridať celé kúsky. Rozmixovaná zmes je aj po usmažení (prípadne po upečení) až príliš kašovitá, a to by mohlo niekomu vadiť. Kel teda zmiešajte s tempehom, ľanovým semienkom, kukuričnou múkou a pokojne aj s ďalšou zeleninou, aby vám vznikla hmota, ktorá bude držať pri sebe. Ochutiť podľa svojich preferencií. A opäť osmažte alebo upečte v rúre
Podávajte ich s opečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou (môžete ju nastaviť aj cícerom či bielymi fazuľami, jedlo tak bude ešte výživnejšie).