Kari z čiernej šošovice

Kari z čiernej šošovice
Počet porcií: 2 porcie
Doba prípravy: 1 hodina
Ingrediencie:

3/4 hrnčeka suchej čiernej šošovice
1/4 stredná tekvica hokkaido
1 lyžička thajskej curry pasty
1 lyžička trstinového cukru
plechovka kokosového mlieka
kokosový olej
limetka
1 hrnček jazmínovej ryže (ako príloha)

Postup:

Čiernu šošovicu (známu ako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studenej vody. Vodu potom vylejte, doplňte čerstvú, zľahka osoľte a dajte variť na mierny plameň. Medzitým tekvicu hokkaidó očistite a umyte. Prekrojte ju napoly a lyžicou vydlabte mäkké vnútro so semienkami. Tekvicu pokrájajte na mesiačiky, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 180 stupňov na cca 20 – 25 minút. Stačí do polomäkka, ešte sa bude chvíľu dusiť. Pokiaľ máte väčšiu tekvicu, časť odoberte vopred na náš recept (stačí 1/4) a zvyšok dopečte (zvlášť pokiaľ ju budete ešte ďalej mixovať na polievku či nátierku).

Až budete mať uvarenú šošovicu a upečenú tekvicu, na panvici rozohrejte lyžicu kokosového oleja. Pridajte lyžičku trstinového cukru a nechce ho rozkúriť a ľahko skaramelizovať. Pridajte lyžicu thajskej kari pasty (zelenú alebo červenú), nechajte ju na oleji krátko rozvoňať. Pridajte na menšie kúsky pokrájanú tekvicu, šošovku a zalejte všetko kokosovým mliekom. Duste bez pokrievky niekoľko minút, kým sa mlieko čiastočne nezredukuje.

Na záver pokvapkajte pár kvapkami limetkovej šťavy (čiastočne stiahne pálivosť) a pridajte nasekanú čerstvú vňať koriandra. Minútu premiešajte a odstavte z ohňa.

Vhodnou prílohou je jazmínová ryža.

Páčil sa vám recept? Pošlite ho ďalej:

Súvisiace recepty