1 väčšia cibuľa
400g húb (ideálne hríbiky)
300g ryže
korenie: hubové korenie (usušené a pomleté huby), čierne korenie
olivový olej
Cibuľu nakrájajte na drobno a nechajte smažiť na 3 lyžiciach olivového oleja. Akonáhle začne zlátnuť, pridajte ryžu a minútu spoločne opekajte. Zasypte lyžicou sypkého zeleninového bujónu a zalejte pol pohárom horúcej vody (alebo nechajte v horúcej vode rozpustiť kockový bujón). Ryžu miešajte a podľa potreby podlievajte.
Na vedľajšej platničke poduste pokrájané huby, podliate niekoľkými lyžicami vody. Akonáhle sa voda a pustená šťava z väčšej časti vstreba, prisypte drvenú rascu a prípadne hubové korenie.
Vo chvíli, keď už ryža začína mäknúť, do nej pridáme huby, podlejeme a premiešame, aby sa chute prepojili. Dusíme spoločne do úplného zmäknutia ryže. Vodou podlievame už len zľahka, škrob z ryže by mal vytvoriť ľahký krémový trak. Rizoto môžeme spestriť niekoľkými zľahka a na sucho opraženými vlašskými orechmi.