30 – 40 g sušených húb (shitake, judášovo ucho, lesné huby, hliva)
pol kocky údeného tofu
práškový agar-agar
0,5 l vody
sójová omáčka podľa chuti
1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť pokrájané huby.
2) Ak máte huby čerstvé (hodí sa lesná alebo hliva, šampiňóny nemajú príliš výraznú chuť), pokrájajte ich na menšie plátky a nechajte ich v hrnci vydusiť. Zalejte ich studenou vodou, v ktorej rozmiešajte agar.
Agar dávkujeme 5g na pol litra nálevu (balený býva obvykle po 10g, takže pol sáčku) a sypeme ho do studenej vody, inak tvoria hrudky. Nálev s rozmiešaným agarom a hubami dáme na mierny plameň a postupne zahrievame až do varu. Varíme aspoň 3 minúty. Na záver pridáme na hrubo postrúhaného tofu a vývar dochutíme soľou či sójovkou. Zmes nalejte do formy alebo misiek a nechajte najprv pri izbovej teplote a neskôr v chladničke stuhnúť.
Hubová tlačenka je výborná v klasickom podaní s chlebom, octom, korením a cibuľou.