hrnček jačmenných krúp
hŕstky rôznych druhov nelúpaných šošovic (hnedá, červená, tmavozelená, beluga)
zemiaky, koreňová zelenina
cesnak, majorán
sypký zeleninový bujón / soľ
Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo celozrnú ryžu. Fazuľa či cícer opäť s krúpami, ale tam už je nutné aspoň 12 hodín namáčať. Aspoň krátke namočenie a zliatie namáčanej vody a nahradenie čerstvú odporúčam vo všetkých prípadoch.
Potom dolejeme aspoň na dvojnásobok čerstvou vodou, osolíme a necháme dôjsť k varu. Oheň stiahneme a podľa druhu strukovín pridáme podľa doby nutnej na ich uvarenie zemiaky či koreňovú zeleninu. Varíme do zmäknutia. Ku koncu pridáme prelisovaný alebo nadrobno postrúhaný cesnak a majorán a finálne dochutíme. Polievku môžeme pripraviť aj s menším množstvom vody veľmi hustú ako hlavné jedlo.