300 g žltého hrachu
100 ml tučnejšieho rastlinného mlieka
3 strúčiky cesnaku
korenie: soľ, majorán, lahôdkové droždie
2 väčšie cibule
repkový olej
Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z nich zbavíme a pomôžeme tak lepšej stráviteľnosti. Hrach v hrnci zalejeme dvojnásobkom vody, osolíme a privedieme do varu. Varíme na miernejšom ohni cca trištvrte hodiny, v prípade namočenia je doba varu o 10 minút kratšia. Hrach by mal byť úplne mäkký, až ľahko rozvarený.
Potom hrach aj s vodou prenesieme do mixéra, pridáme 100 ml najlepšie domáceho rastlinného mlieka (siahnite po tučnejšom, napr. mandľovom alebo konopnom, tuk vylepší chuť kaše) a lyžicu lahôdkového droždia a rozmixujeme do hladka. Kašu nalejeme späť do hrnca, necháme chvíľu spoločne prevariť. Na konci pridáme pretlačený cesnak a majorán, zamiešame a stiahneme z ohňa.
Hrach je sám o sebe dosť výživný, takže si vystačíme s dlho a pomaly vyprážanou cibuľkou, pokrájanou na mesiačiky. Pokiaľ ale spomínate na školskú jedáleň, kde kašu podávali s párkom či údeným, výborne sa ku kaši hodí na tenké plátky opečený údený tempeh alebo si pripravte malú omeletu z hrachovej múky a čiernej soli.