korpus:
1 1/2 šálky múky (môžete tiež použiť celozrnnú múku, najlepšie 70% celozrnnej)
1/4 lžičky morskej soli
1/4 šálky roztaveného kokosového oleja (alebo oleja podľa výberu)
1/4 šálky studenej vody
tofu krém:
400 g tofu
štipka soli
1/4 lžičky vanilkového prášku
1/4 šálky citrónovej šťavy
1/3 šálky javorového sirupu
2 lžíce tahini (alebo iného orieškového másla)
1 polievková lžička škrobu
poleva:
1/2 šálky čučoriedok
kvapka citrónovej šťavy
1 polievková lyžica kuzu zriedeného malým množstvom studenej vody
1 lyžička agaru
1 alebo 2 lyžice ryžového sladu
voda
Zmiešajte múku, soľ a olej vidličkou, kým sa dobre nepremieša. Potom za stáleho miešania pomaly pridávajte studenú (!) vodu. Rukami vypracujte cesto a hnete ho asi 2 minúty. Cesto umiestnite na nelepivý povrch (napr. silikónovú podložku na pečenie či papier na pečenie). Valčekom vytvorte kruh s hrúbkou 1 cm, tak, aby vošiel do vašej formy na pečenie. Cesto tesne prikryte alobalom a pečte v predhriatej rúre pri teplote 190 ° C asi 15 minút. Potom odstráňte alobal a pečte ďalších 10 minút. Potom ho nechajte vychladnúť.
Suroviny na krém pridajte do mixéra a mixujte úplne do hladka. Nalejte na vychladnuté cesto, rovnomerne rozotrite a pečte asi 25 minút pri teplote 170 °C. V malom hrnci zmiešajte čučoriedky, citrónovú šťavu, ryžový slad a dostatok vody, aby bolo všetko pod hladinou. Zmes priveďte do varu a varte asi 10-15 minút. Pomaly pridajte kuzu a agar, nechajte ešte minútu prevariť. Polevu prelejte cez tortu a nechajte vychladnúť.
Poznámka: Túto tortu nijako zvlášť sladkú – pre väčšiu sladkosť pridajte do krému ešte viac javorového sirupu alebo ryžový slad.